
Op 12 juni 2025 om 13.39 lokale tijd stijgt in Ahmedabad een Boeing 787-8 van Air India op voor een vlucht naar Londen. Nog geen dertig seconden na de start landt het vliegtuig op een medisch opleidingscentrum en eindigt vlucht AI171 in een enorme vuurzee, waarbij bijna alle inzittenden omkomen. Alleen die ene passagier op stoel 11A overleeft de ramp. Het is een wonder.
Het ongeluk zelf is een groot raadsel. Op de videobeelden die dezelfde dag nog viraal gaan, zien de eerste 10 seconden er nog normaal uit. Het toestel komt los en begint te klimmen, maar direct daarna wordt het anders. Het landingsgestel wordt niet ingetrokken en het vliegtuig begint weer te dalen. De neus gaat omhoog, maar het volgeladen vliegtuig daalt steeds sneller. Het is duidelijk dat de vleugels geen draagkracht meer leveren. Dat kan een paar oorzaken hebben. Bijvoorbeeld te weinig snelheid omdat de motoren stilvallen terwijl het vliegtuig klimt of vleugelkleppen die plotseling ingetrokken worden. Heel veel anders kun je niet bedenken.
Wat blijft, zijn de vragen: “Wat is er precies gebeurd? Wat is de oorzaak van deze ramp? En waarom duurt het zo lang voordat de onderzoekscommissie iets kan zeggen over die oorzaak? De vluchtrecorders zijn tenslotte al snel gevonden en het kan bijna niet anders dan dat de gegevens van deze zwarte dozen in ieder geval een groot aantal mogelijke oorzaken uitsluiten.
Mocht er sprake zijn van een bijzondere technische storing, waardoor bijvoorbeeld de motoren geen vermogen meer gaven, dan zou de wereldwijde 787-vloot dezelfde dag nog aan de grond staan. Wie zou in dat geval nog het risico kunnen nemen dat het weer gebeurt, terwijl je weet dat het ongeluk in Ahmedabad veroorzaakt werd door een technische storing die nog nooit voorgekomen is en die niemand kon verwachten? Maar waar zou de oorzaak van de crash dan kunnen liggen?
Het enige dat in dat geval overblijft, is een bijzondere en onverwachte gebeurtenis in de cockpit, waardoor de piloten iets hebben gedaan dat je normaliter nooit doet op dat moment vlak na de take-off: de gashendels dichttrekken of de vleugelkleppen intrekken. Het onderzoek spitst zich daarom toe op die ene vraag: wat gebeurde er die laatste dertig seconden in de cockpit van vlucht AI171? Het zou wel eens een heel bijzondere en onverwachte actie kunnen zijn.
De Indiase onderzoeksraad heeft in ieder geval laten weten dat er over twee maanden een voorlopig rapport komt. Tot dat moment zijn alle speculaties, inclusief die van mij, volstrekt waardeloos.
Inmiddels is er trouwens wel opvallend veel vraag naar stoel 11A bij boekingen op een Boeing 787.
Deze column werd geschreven voordat het eerste tussentijdse rapport over de Air India-ramp verscheen.