DEN HAAG - De zaak van Nederland en Australië tegen Rusland over het neerhalen van de MH17 wordt in behandeling genomen door de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO), laat minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) op Twitter weten. "Bemoedigend nieuws voor de nabestaanden."
De luchtvaartorganisatie "verwerpt hiermee de Russische bezwaren", twittert Hoekstra. "Dit is een belangrijke stap voor waarheidsvinding, gerechtigheid en rekenschap. Wij zullen ons samen met Australië blijven inzetten om de nabestaanden van de 298 slachtoffers de kans te geven dit enorme verlies te verwerken."
Medio november kregen drie verdachten in het MH17-proces een levenslange gevangenisstraf vanwege hun betrokkenheid bij het neerhalen van de Boeing 777 van Malaysia Airlines op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne. Daar kwamen alle 298 inzittenden bij om het leven, onder wie 196 Nederlanders.
Een jaar geleden besloten Nederland en Australië naar de burgerluchtvaartorganisatie ICAO te stappen, onder meer om een schadevergoeding van Rusland te eisen vanwege de ramp met de MH17. "Nadat Rusland in 2020 de onderhandelingen met Nederland en Australië staakte, spanden we een zaak aan bij ICAO. Rusland vond dat ICAO hier niet over gaat, maar heeft daarin dus geen gelijk gekregen", twittert minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat).
Ook Harbers noemt het goed nieuws dat het ICAO de zaak van Nederland en Australië in behandeling neemt. "Nederland en Australië blijven streven naar waarheid, gerechtigheid en rekenschap, en om de nabestaanden te helpen dit enorme verlies te verwerken." De landen willen dat Rusland terugkeert naar de onderhandelingstafel en verantwoordelijkheid neemt, schrijft Harbers verder.
Begin dit jaar besloot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) dat Rusland zich moet verantwoorden voor zijn rol bij het neerhalen van vlucht MH17. Niet alleen tegenover Nederland, maar ook veel individuele nabestaanden van MH17-slachtoffers.