Wethouder Hester van Buren (luchthaven) heeft namens het Amsterdamse college in een brief aan minister Harbers laten weten dat zij "teleurgesteld" is over de werkzaamheden aan de Zwanenburgbaan deze zomer, waardoor de andere banen op Schiphol meer gebruikt moeten worden. De Zwanenburgbaan was vanaf 17 juni zo'n anderhalve week dicht voor onderhoud en is tot halverwege september beperkt beschikbaar.
Van Buren: "In gewoon Nederlands: midden in de zomer worden omwonenden in grote delen van Amsterdam en omliggende gemeenten totaal onverwacht geconfronteerd met veel meer vlieglawaai dan voorzien." De zeer beperkte inzetbaarheid van de Zwanenburgbaan deze zomer is het gevolg van de vernieuwing van het Instrument Landing System. Volgens Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) kon dat niet langer wachten.
Volgens de Amsterdamse wethouder leidt dat tot "naar schatting 10.000 extra vliegbewegingen op de Buitenveldertbaan en tegen de 1000 extra op de Schiphol Oostbaan. De ramen moeten dicht, de tuin blijft ongebruikt. Des te meer fnuikend als je zelf niet op vakantie kunt. Het college is teleurgesteld over uw besluit, waarvan de consequenties eenzijdig worden afgewenteld op een deel van de omgeving dat daar totaal niet op voorbereid is. De stad, de regio en haar inwoners worden voor voldongen feiten geplaatst", aldus Van Buren.
De PvdA-wethouder is ook niet blij met de manier waarop Luchtverkeersleiding Nederland over de werkzaamheden heeft gecommuniceerd. Op 15 juni plaatste LVNL een advertentie in Het Parool met "verhullend taalgebruik en gebrek aan empathie richting omwonenden, waar een verontschuldiging richting bewoners op zijn plaats zou zijn geweest", schrijft de wethouder.
Laat geïnformeerd
Van Buren wil dat de minister met Schiphol en LVNL om tafel gaat om te praten over "maatregelen met een werkelijk positief effect op de omwonenden". Ook wil de gemeente weten waarom omwonenden zo laat geïnformeerd zijn en hoe voorkomen kan worden dat dit in toekomst opnieuw op deze manier gebeurt. De werkzaamheden aan de Zwanenburgbaan werden pas begin juni grootschalig gecommuniceerd. "Wij zijn daarnaast benieuwd hoe u er zorg voor gaat dragen dat bewoners alsnog recht wordt gedaan."
Schiphol zei begin juni geen problemen te verwachten voor reizigers door de werkzaamheden. LVNL zei toen dat bewoners van Amsterdam, Amstelveen en Haarlemmermeer wel meer geluidsoverlast kunnen ervaren. "Dat kunnen we niet voorkomen. Het is heel vervelend, maar tegelijk is het nodig om ervoor te zorgen dat vliegtuigen veilig kunnen landen", zei een woordvoerder toen.
Krimp Schiphol
De gemeente Amsterdam, die voor 20 procent eigenaar is van Schiphol, baarde eerder deze week al opzien door te eisen dat de luchthaven fors gaat krimpen. De hoofdstad wil nu een maximum van 400.000 vluchten per jaar, 40.000 minder dan de eerdere inzet van de gemeente in december. Daarnaast herhaalde Amsterdam de wens voor een volledige nachtsluiting tussen 23.00 en 07.00 uur en het weren van privéjets. Wethouder Van Buren wil zich hier als aandeelhouder hard voor gaan maken. Dat leidde tot negatieve reacties uit de luchtvaartsector.