Werkgever aansprakelijk voor ongeval tijdens dienstreis

6 april 2005 - 2:00
AMSTERDAM - Een juridisch gevecht tussen en verkeersvlieger en de KLM heeft mogelijk grote consequenties voor werknemers die tijdens een dienstreis in hun vrije tijd een ongeluk overkomt. Luchtvaartjournalist Arnold Burlage publiceert daarover vandaag in De Telegraaf. “Werkgevers zijn tijdens dienstreizen van hun personeel volledig aansprakelijk bij ongevallen, ook na werktijd”, weet hij te melden op basis van een uitspraak van de Hoge Raad.

De Hoge Raad heeft een KLM-piloot, die tussen twee vluchten door tijdens vrije tijd een taxiongeluk kreeg uiteindelijk na zes jaar procederen gelijk gegeven, aldus de Telegraaf-journalist die dat ontleent aan de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV).

Alle schade van het ongeval, vele miljoenen euro’s, moeten worden vergoed aan de verkeersvlieger, die blijvend arbeidsongeschikt is geraakt. “De Hoge Raad velde het opzienbarende vonnis na rechtszaken, die samen zo’n zes jaar hebben geduurd. Uit het oordeel blijkt ook, dat de KLM zich tegenover de piloot niet als een goed werkgever heeft gedragen, in de zin van het Burgerlijk Wetboek”, aldus Arnold Burlage in het ochtendblad.

De KLM-piloot heeft grote schade opgelopen ten gevolge van een ongeval, bijna zeven jaar geleden, dat gebeurde tijdens rustdagen tussen heen en terugvlucht op een bestemming in Afrika. De KLM-leiding hield vanaf het begin vol dat de schade niet voor rekening is van de werkgever.

“De afgelopen jaren hebben wij naar aanleiding van dit ongeval de maatschappijen getracht ertoe te bewegen een collectieve ongevallenverzekering af te sluiten om de risico’s te dekken die vliegers ten gevolge van hun beroep iedere dag lopen. Dit bleek in het CAO-overleg telkens niet haalbaar”, citeert De Telegraaf het VNV-bestuur in een reactie aan de leden.


Copyright Reismedia BV 2025 - Cookieinstellingen