Nederland wil ook vliegverbod Libië handhaven

25 maart 2011 - 20:14

DEN HAAG - Nederland wil zo snel mogelijk meedoen aan de NAVO-operatie om het vliegverbod boven Libië te handhaven. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het voornemen van het kabinet om de Nederlandse missie bij het Noord-Afrikaanse land op die manier uit te breiden. De zes Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen die al op het Italiaanse eiland Sardinië klaarstaan om het wapenembargo tegen Libië te controleren, kunnen ook worden ingezet voor handhaving van de no-flyzone.

Onder welke voorwaarden dat laatste zal gebeuren, is echter nog niet duidelijk. Daarover is nog overleg gaande met de NAVO.

No-Flyzone
Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken gaf vrijdag na afloop van de ministerraad aan dat het daarbij vooral draait om de vraag of het gaat om bescherming van de lucht of ook om acties richting de grond ('no-flyzone plus'). Het kabinet stuurt mogelijk nog dit weekeinde of maandag een zogeheten artikel 100-brief naar de Tweede Kamer over de precieze inzet. Daarin komt te staan ,,waar wij aan meewerken en waar wij niet aan meewerken'', aldus Rosenthal.

Nadat over zijn uitspraken enige verwarring was ontstaan, sloot vicepremier Maxime Verhagen vervolgens uit dat Nederland doelen op de grond zal bestoken. Premier Mark Rutte had eerder op de dag ook al benadrukt dat Nederland alleen wil toezien op naleving van het vliegverbod. "We gaan niet bombarderen", stelde hij in Brussel.

Bescherming bevolking
Voor Nederland geldt dat de bescherming van de burgerbevolking in Libië centraal staat. Het doel van een bijdrage aan het handhaven van het vliegverbod is daarom ook niet de omverwerping van de Libische leider Muammar Kaddafi en zijn regime, al blijft het kabinet wel van mening dat hij alle legitimiteit heeft verloren en zo snel mogelijk moet vertrekken.

De regeringspartijen VVD en CDA en de oppositiepartijen PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en de SGP gingen er eerder deze week mee akkoord om zes F-16's, een mijnenjager en een tankvliegtuig in te zetten voor handhaving van het wapenembargo tegen Libië. In totaal gaat het om tweehonderd militairen. De missie kost ongeveer 20 miljoen euro. Minister Hans Hillen van Defensie heeft aangegeven dat die kosten niet zullen stijgen als Nederland ook gaat meedoen aan de handhaving van de no-flyzone.

Gedoogpartij PVV, de SP en de Partij voor de Dieren zijn tegen de missie. Ze hebben samen 41 van de 150 zetels in de Tweede Kamer.

Het parlement spreekt zich naar verwachting volgende week uit over de uitbreiding van de missie. De Tweede Kamer debatteert echter eerst nog met het kabinet over de mislukte evacuatie met de Nederlandse marinehelikopter in Libië en de rol van de inlichtingendienst MIVD daarbij. Dat debat is dinsdagavond.

(c) ANP

Copyright Reismedia BV 2025 - Cookieinstellingen
Profiteer nu van 30% korting
x
Ontvang een jaar lang 30% korting op het beste van Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws. Krijg onbeperkt toegang tot al het nieuws en de bijbehorende Apps. Ontvang tevens 12 maanden het Luchtvaartnieuws Magazine in de mail of op de mat.