NEW YORK - De Europese Unie wil dat voordat er rond 2020 een wereldwijd emissiehandelsysteem voor de luchtvaart van kracht wordt er ook op regionale basis maatregelen tegen de uitstoot van CO2 kunnen worden genomen. Dat heeft EU-commissaris Connie Hedegaard verklaard tegenover Reuters. Op de ICAO-top in Montreal wordt momenteel gesproken over een wereldwijd emissiehandelsysteem.
Volgens Hedegaard zal het minimaal zeven jaar kosten om een wereldwijd emissiehandelsysteem voor de luchtvaart in werking te laten treden. Initiatieven op regionaal gebied, zoals het controversiële Europese Emission Trading Scheme (ETS), zouden volgens Hedegaard in de tussentijd voor een beperking van CO2-uitstoot moeten zorgen.
De Europese Unie lanceerde in 2012 het ETS, waarbij alle luchtvaartmaatschappijen met vluchten van en en naar Europa werden verplicht emissierechten te kopen, ook voor delen van de route die niet boven Europa waren. De invoering van het ETS in Europese leidde tot hevige protesten in landen als China, India en de Verenigde Staten.
Een handelsoorlog dreigde. Daarop besloot de Europese Unie dat het ETS in afwachting van de invoering van een wereldwijd emissiehandelsysteem door ICAO gedurende een jaar alleen van toepassing is op vluchten binnen Europa.
De vraag is of interim-emissiehandelsystemen onderdeel zullen uitmaken van de afspraken rond de wereldwijde deal die op de ICAO-top in Montreal wordt voorbereid. Enkele landen, waaronder India en Vietnam, hebben al verklaard hier niet op te zitten wachten. Ze willen dan ook dat hierover niets in de wereldwijde ETS-deal komt te staan.
ICAO (International Civil Aviation Organization), onderdeel van de Verenigde Naties, is nog tot en met 4 oktober bijeen voor haar 38ste algemene vergadering. De vorming van een wereldwijd emissiehandelsysteem is een van de heetste hangijzers in Montreal. De ICAO-vergadering, waaraan door 190 landen wordt deelgenomen, gaat maandag de tweede week in.
Van onze redactie
IATA maant ICAO tot één wereldwijd emissiesysteem