"Waar komt de melk eigenlijk vandaan?", vraagt een jongetje. Zijn even oude gesprekspartner moet eerst heel hard nadenken, maar dan weet hij het gelukkig weer: "Uit de supermarkt!" Vliegen is gewoon geworden. Ieder ticket kun je vanaf je laptopje boeken. We parkeren de auto op een enorm parkeerterrein, lopen door prachtige winkelcentra naar een incheckkiosk en geven indien nodig de koffer af. Na wat paspoortformaliteiten lopen we door het volgende winkelcentrum naar de gate. Beetje winkelen, beetje koffiedrinken en dan het vliegtuig in. Een cabaretier noemde dit gedeelte van de vlucht ooit 'De pijp uit, het hoekie om en dan de kist in.'
Je gaat op je stoel zitten en als je goed oplet, voel je na een tijdje dat de boel in beweging komt. Als je zelf niets te lezen bij je hebt dan zorgen de meeste maatschappijen daar wel voor en als je echt geluk hebt, kun je zelf een film uitkiezen. Filmpje kijken, boekje lezen en voor je het weet ben je d'r. Het begint steeds meer te lijken op een aardig geslaagde 'beam me up' machine. Op de ene plek stap je d'r in en op de bestemming stap je er uit. Hoe dat allemaal in zijn werk gaat interesseert bijna niemand. Of daar misschien nog monteurs en ingenieurs bij betrokken zijn, dat zal allemaal wel. Of er voorin goed opgeleide piloten zitten, mwah.
Behalve als het eens een keertje mis gaat. Bij ongelukken wil iedereen opeens weten wat er precies gebeurd is en mogen de deskundigen achteraf gaan uitleggen hoe het toch allemaal zo heeft kunnen gebeuren. Dan zijn we weer ernstig geïnteresseerd in alle achtergronden van de luchtvaart. Natuurlijk zijn wij daar zelf mede oorzaak van. De voorkant ziet er prachtig glimmend uit. Vieze handen houden we buiten beeld. De luchtvaart zit verstopt achter inflight entertainment en ander uiterlijk vertoon. Dat is op zich niet zo slecht. Het is wel een van de redenen, dat er veel te weinig jonge mensen kiezen voor een operationele of technische baan in de luchtvaart. Als we de vooruitzichten van Boeing mogen geloven, dan komt de luchtvaart binnenkort krakend tot stilstand. Niet door een gebrek aan vliegtuigen, maar wel door een gebrek aan mensen om ze veilig in de lucht te houden.
Er zijn maar een paar plaatsen en momenten overgebleven, waarop je nog eens echt kunt voelen hoe het ook weer zat. Waar jongeren misschien dat ene bepalende en inspirerende duwtje richting luchtvaart krijgen. De afgelopen dagen beleefden we de open dagen van de Nederlandse Luchtmacht, dit keer op Gilze-Rijen. Als u echt wilde weten waar de melk vandaan komt, dan moest u hier bij zijn.
Jan Cocheret