PAPENDRECHT - De bestuurders in de regio Drechtsteden maken zich grote zorgen over de werkgelegenheid bij Fokker in Papendrecht en het neerhalen van de hoogwaardige technologische industrie in Nederland. Aanleiding is het mogelijke besluit van de politiek om te stoppen met het JSF-project. De Tweede Kamer praat daar donderdag over.
Tijdens een inderhaast belegde persconferentie in een van de werkhallen bij Fokker in Papendrecht werd duidelijk dat er honderden banen op de tocht staan als er een motie komt om te stoppen met deelneming in het gevechtsvliegtuig. "Er wordt gegoocheld met cijfers", vindt voorzitter Sjoerd Vollebrecht van de raad van bestuur van Fokker.
Verkiezingsretoriek
Hoewel de regiobestuurders Arno Brok, burgemeester van Dordrecht en Richard Korteland, wethouder economische zaken van Papendrecht, niet spreken van "verkiezingsretoriek", zegt Vollebrecht dat wel. Hij vindt daarom dat deze persconferentie moet worden gezien als een "verzet tegen simplificaties in de politiek over het onderwerp."
Wethouder Korteland spreekt van "echte banen" bij Fokker waarin wordt gewerkt aan het JSF-project. "Het zijn geen Melkertbanen, maar hoogwaardige, innovatieve banen die verder gaan dan alleen maar vliegtuigbouw." Als er daadwerkelijk werkplekken verdwijnen, zullen daar ook andere instellingen last van ondervinden, zoals TNO Delft, meent de wethouder.
De regio Drechtsteden staat bekend om zijn hoogwaardige technologische industrie. "De groei die we daarin aan het realiseren waren, komt nu onder druk te staan. Het kennisprogramma dat wij in Nederland hebben en alles daaromheen moeten we juist zien te behouden, anders komen we wereldwijd op achterstand."
(c) ANP