Nieuwe veiligheidsissues ontdekt bij Boeing 737 MAX

Geparkeerde MAX'en
5 januari 2020 - 21:36 | Door: 
Onze redactie
| Foto: Ted Land/King 5 News/Twitter

NEW YORK - Net nu Boeing dichterbij het moment komt dat de 737 MAX weer de lucht in kan, duiken er nieuwe problemen op die verder gaan dan de software die een rol speelde bij twee dodelijke crashes met het vliegtuigtype. Dat schrijft The New York Times zondag.

Amerikaanse toezichthouders nemen alle onderdelen van het vliegtuig onder de loep en nu zijn er nieuwe potentiële ontwerpfouten ontdekt.

Op verzoek van de Federal Aviation Administration (FAA) voerde Boeing in december een interne audit uit om te bepalen of het de gevaren van belangrijke systemen nauwkeurig had ingeschat, gezien nieuwe veronderstellingen over hoe lang het piloten zou kunnen kosten om op noodsituaties te reageren. Dat meldt een senior ingenieur bij Boeing en drie mensen die hiermee vertrouwd zijn.

Bedrading
Een van de meest dringende problemen die werd ontdekt, was het hiervoor niet-gerapporteerde probleem met de bedrading die helpt bij het regelen van de staart van de MAX.

De vliegtuigbouwer onderzoekt of twee bundels kritische bedrading te dicht bij elkaar liggen en kortsluiting kunnen veroorzaken. Een kortsluiting in dat gebied kan grote gevolgen hebben voor de veiligheid. Boeing probeert nog steeds te bepalen of dat scenario zich daadwerkelijk op een vlucht zou kunnen voordoen en, zo ja, of het de draadbundels moet scheiden in de ongeveer achthonderd MAX-toestellen die al zijn gebouwd.

Het bedrijf zegt dat de oplossing, indien nodig, relatief eenvoudig is.

737NG
Boeing zal ook moeten onderzoeken of hetzelfde probleem bestaat op de 737NG, de voorloper van de MAX. Er zijn momenteel ongeveer 6.800 vliegtuigen van dat type wereldwijd in dienst. De senior Boeing-ingenieur zei dat het vinden van dergelijke problemen en het oplossen ervan niet ongebruikelijk is en niet specifiek voor de MAX of Boeing.

Het aan het licht komen van nieuwe problemen voor de MAX betekent de zoveelste tegenvaller voor Boeing met dit toestel. De MAX staat sinds maart 2019 aan de grond, nadat bij twee crashes 346 mensen om het leven kwamen.

 

Dossier: 
Copyright Reismedia BV 2025 - Cookieinstellingen