Straf voor onruststokers Transavia-vlucht: politiek wil strenge aanpak agressie

9 september 2021 - 10:42 | Door: 
Doron Sajet
| Foto: Reismedia

HAARLEM - Drie Spaanse mannen zijn gisteren door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot geldstraffen omdat ze aan boord van een Transavia-vlucht weigerden hun mondkapjes te dragen. De rechter, maar ook de Koninklijke Marechaussee en luchtvaartmaatschappijen hebben tegenwoordig hun handen vol aan mondkapweigerende amokmakers aan boord van vluchten van en naar Schiphol. De Tweede Kamer maakt zich zorgen.

De drie Spanjaarden werden gisteren gestraft voor het herhaardelijk negeren van aanwijzingen van het cabinepersoneel om hun mondkapjes op te houden. Samen met drie andere mondkapweigeraars vlogen ze op maandag 3 mei met een Transavia-vlucht van Sevilla naar Schiphol. Daar werd het zestal opgewacht door de Koninklijke Marechaussee.

De Spanjaarden maakten het volgens het Openbaar Ministerie zo bont, dat ze tenminste tien keer moesten worden gewaarschuwd door het cabinepersoneel. Twee van de mannen weigerden ook te zitten vlak voor en na de landing, terwijl het stoelriemenvast-lampje nog brandde. De gezagvoerder heeft ze tijdens de vlucht een laatste waarschuwing gegeven, door middel van een 'notice of violation', een soort rode kaart.

Dovemansoren
De waarschuwing bleek aan dovemansoren gericht. De gezagvoerder lichtte voor de aankomst de marechaussee in, om de herrieschoppers in te laten rekenen. Een aangifte volgde en meerdere stewardessen en passagiers werden gehoord in de zaak. Drie mannen betaalden meteen een boete van 300 euro per persoon op Schiphol, de drie overige lieten het tot een rechtszaak komen.

In de rechtbank in Haarlem ontkenden de drie Spanjaarden de aanklacht, maar de rechter was overtuigd van hun misdragingen. Ze kregen ieder alsnog een boete van 300 euro. Het opstaan bij de landing kon niet worden bewezen.

Zwarte lijst
De Tweede Kamer drong er gisteren nog eens op aan dat er een zwarte lijst moet komen voor agressieve passagiers, een maatregel waarvoor pilotenvakbond VNV al jaren pleit. Die lijst kan dan gedeeld worden door luchtvaartmaatschappijen onderling. Tot nu toe mogen maatschappijen vanwege privacyregels geen persoonsgegevens uitwisselen. Concrete plannen om die regels wettelijk te omzeilen zijn nog niet gemaakt, tot ergernis van VVD-Kamerlid Rudmer Heerema.

Demissionair minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat wil werk maken van de zwarte lijst. Ze hoopt dat met zo'n lijst passagiers het wel uit hun hoofd laten om tekeer te gaan tegen de bemanning of medereizigers. Nederland zou wat haar betreft de primeur van een zwarte lijst kunnen krijgen.

Dit artikel is afkomstig van mediapartner NH Nieuws.

Extra advertentie tonen: 
1
extra add 1ste alinea: 
1
Copyright Reismedia BV 2025 - Cookieinstellingen