SCHIPHOL - Amerika dreigt met represailles als Nederland de krimp van Schiphol doorzet en eist dat het dossier controversieel wordt verklaard. Dat blijkt uit een gepeperde brief die in handen is van De Telegraaf. De Verenigde Staten mengen zich zo actief in de Haagse politiek.
In de brief dreigt het Amerikaanse ministerie van Transport dat de samenwerking tussen Nederlandse en Amerikaanse airlines spaak kan lopen als Amerikaanse maatschappijen zogenoemde slots kwijtraken. KLM zou dan mogelijk rechten verliezen in de VS. "Dat betekent dus dat als de minister zijn zin doordrijft, KLM niet alleen zou moeten schrappen in het aantal vluchten, maar ook nog eens niet zelf kan kiezen welke, omdat landen als de VS, Canada, China en Brazilië de toegang van KLM tot hun luchthavens beperken", reageert KLM-topvrouw Rintel.
"We vragen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om fase 1 van de experimenteerregel zo snel mogelijk uit te stellen", schrijven de Amerikanen in een brief op hoge poten. Ook richten ze zich expliciet tot Eerste en Tweede Kamerleden. "We vragen ook dat de eerste fase van de krimp én de experimenteerregel controversieel worden verklaard." Maar meerdere bronnen melden juist dat demissionair minister Harbers ’doordendert’. Deze week gaan de papieren de deur uit richting Brussel waarmee de krimpplannen doorgezet kunnen worden.
Ingewijden melden aan de Volkskrant dat het demissionaire kabinet de krimpplannen wel iets heeft afgezwakt. De luchthaven hoeft niet terug naar 440.000 vluchten per jaar. In plaats daarvan wordt het maximum 452.000 vluchten per november 2024. Ook komt er geen verbod op nachtvluchten en privéjets, zoals Schiphol graag wilde. Maar dat betekent nog steeds een forse krimp en dus mogelijk represailles uit de Verenigde Staten en andere landen.