Saudi's kopen voor miljarden aan Amerikaanse gevechtsvliegtuigen

13 september 2010 - 2:00
NEW YORK/LONDEN - De Verenigde Staten gaan Saudi-Arabië voor omgerekend bijna 40 miljard euro aan wapens verkopen, inclusief uiterst moderne gevechtsvliegtuigen. De regering van president Barack Obama zal het verkoopplan snel aan het Congres voorleggen, meldde maandag (13 september) onder meer het dagblad The Wall Street Journal op gezag van regeringsfunctionarissen.


De Amerikaanse regering wil graag wapens verkopen aan de Saudiërs om de macht van Iran in de regio in toom te houden. Bovendien zijn de opdrachten goed voor 75.000 banen in de VS. Indien de hele verkoop doorgaat, wordt het de grootste Amerikaanse wapendeal ooit.

De Saudi's zullen aanvankelijk voor circa 20 miljard euro tekenen. De rest, wapens voor de Saudische marine, komt later ter sprake.

Boeing en Black Hawk's
De Saudi's willen onder meer 84 Boeing F-15 gevechtsvliegtuigen en 72 Black Hawk-helikopters aanschaffen. Ook heeft Riyad belangstelling voor tientallen helikopters van het type Apache en Little Bird.



(c) ANP


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Schiphol Airside pier
26-09-2024, 18:03
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen