Groningen Airport Eelde zoekt naar meer bommen

11 maart 2013 - 16:40

EELDE - Op Groningen Airport Eelde (GAE) wordt momenteel met een grondradar gezocht naar explosieven die mogelijk nog in de bodem zitten, zo heeft de luchthaven meegedeeld. Dit gebeurt nadat twee weken geleden tijdens graafwerkzaamheden een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog was gevonden. De luchthaven was toen anderhalve dag dicht.

De radar wordt ingezet op plekken waar nog moet worden gegraven. Ook wordt een ouder onderzoek nog eens doorgelicht, waaruit indertijd bleek dat de kans op explosieven ,,nihil'' was.

Op GAE wordt gewerkt aan de verlenging van de start- en landingsbaan van 1800 naar 2500 meter. Daardoor kan worden gevlogen op verder gelegen bestemmingen. De baan moet begin april klaar zijn. Daarover zijn afspraken gemaakt met diverse luchtvaartmaatschappijen. Volgens het vliegveld leidt het bodemonderzoek niet tot vertraging en is de verlengde baan op tijd af.

Twee weken geleden werd in de grond een Duitse vliegtuigbom van 500 pond uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Die bleek zo instabiel dat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) hem een dag later ter plekke liet ontploffen. Het vliegveld, bedrijfsgebouwen op en rond de luchthaven en enkele woningen in de buurt werden toen ontruimd.

(c) ANP


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen