DEN HAAG - Op verzoek van minister Hans Hillen van Defensie gaat de Algemene Rekenkamer onderzoeken wat het zou kosten als Nederland uit het ontwikkelingstraject van de Joint Strike Fighter (JSF) zou stappen. Dat maakte de Algemene Rekenkamer dinsdag bekend.
Op 5 juli sprak een meerderheid van de Tweede Kamer zich uit voor een motie waarin de regering wordt gevraagd om uit het JSF-project te stappen. Hillen liet daarna weten dat het kabinet "goed gaat nadenken" over de motie. Wel beloofde hij een onderzoek naar de kosten van de terugtrekking uit het omstreden project. Dat gaat de Algemene Rekenkamer nu uitvoeren.
Werkgelegenheid
Een eveneens beloofd onderzoek naar de gevolgen van het uitstappen voor de werkgelegenheid in Nederland zal door een andere organisatie gebeuren. Het ministerie van Economische Zaken maakt woensdag bekend welke instelling dat rapport gaat schrijven.
De JSF is de beoogde opvolger van de F-16. In het project heeft Nederland inmiddels 1,3 miljard geïnvesteerd. In ruil voor deelname aan het ontwikkelingstraject, krijgt het Nederlandse bedrijfsleven opdrachten. Er zijn inmiddels twee testtoestellen aangeschaft. De eerste daarvan wordt vermoedelijk volgende maand overgedragen aan de luchtmacht.
Bezuinigen
Uit een peiling in opdracht van het instituut Clingendael blijkt dat 77 procent van de ondervraagde kiezers vindt dat Defensie moet bezuinigen op de aanschaf van nieuw materieel zoals de JSF.
"Het moet eindelijk eens goed zichtbaar worden hoe we in dit project verzeild zijn geraakt en wat het ons heeft gekost", zegt GroenLinks-Tweede Kamerlid Arjan El Fassed. "Het is de hoogste tijd dat de Kamer via een parlementaire enquete de onderste steen boven haalt."
'Driekwart Nederlandse kiezers wil geen aanschaf JSF'
(c) ANP