DEN HAAG - De voorgenomen bezuiniging van dertig miljoen euro op de ruimtevaart wordt grotendeels teruggedraaid. Van 2012 tot 2015 trekt het kabinet 68 miljoen euro uit voor ruimtevaart en komt zo tegemoet aan verzoeken uit onder meer de Tweede Kamer. Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) meldt dat dinsdagochtend aan de Tweede Kamer.
"Het is ons gelukt dekking te vinden om een groot deel van de bezuinigingen terug te draaien", aldus Verhagen. De 68 miljoen euro is bijeengebracht door drie ministeries: Economische Zaken (38 miljoen), Infrastructuur en Milieu (15 miljoen) en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (15 miljoen).
Verhagen benadrukt dat het om eenmalige bijdrage gaat. "Het is aan een volgend kabinet om te besluiten hoe om te gaan met het budget voor ruimtevaart voor na 2015'', aldus de demissionair bewindsman.
Nu deze stap is genomen, kan Nederland volgens hem met een gerust hart naar de bijeenkomst in Italië waar in november alle landen samenkomen die vertegenwoordigd zijn in de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Tijdens die conferentie worden de ruimtevaartprogramma's voor de jaren tot en met 2015 verdeeld onder de deelnemende landen. Nederland kan daar nu volgens Verhagen heen met het door de Kamer gewenste "voldoende budgettair mandaat'' om volwaardig ESA-partner te blijven. ESA is de werkgever van astronaut André Kuipers die afgelopen zomer terugkeerde van zijn tweede ruimtereis.
Een meerderheid van de Tweede Kamer drong er al voor de zomer op aan om deze geplande bezuiniging niet door te laten gaan. Astronaut Kuipers wendde zich afgelopen week met hetzelfde verzoek tot Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA), die onderhandelen over een nieuw te vormen kabinet.
(c) ANP