MAZAR-E-SHARIF - De Nederlandse F-16's van de Air Task Force (ATF) in Mazar-e-Sharif vlogen maandag hun laatste operationele vlucht over Afghanistan. Bijna twaalf jaar ondersteunden de jachtvliegtuigen grondtroepen van de International Security Assistance Force (ISAF).
"We hebben met elkaar een belangrijke bijdrage geleverd aan een veiliger Afghanistan en ervoor gezorgd dat the boots on the ground hun taken goed konden uitvoeren", aldus Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Alexander Schnitger in een toespraak op het Afghaanse vliegveld.
Direct na de vluchten werd tijdens een ceremonie de ATF-missie officieel beëindigd. Alle aanwezige Nederlandse militairen in Mazar-e-Sharif waren bij de samenkomst aanwezig. De laatste F-16 kwam naar oud gebruik door een watermuur weer terug op de baan.
Hoewel de ATF nu huiswaarts keert, blijven er nog Nederlandse militairen in Afghanistan. Zo gaat een redeyploment-eenheid ervoor zorgen dat het materieel naar Nederland terugkomt. Het National Support Element blijft ook nog in het gebied om voor de resterende militairen te zorgen. Op het ISAF-hoofdkwartier in Kaboel werken nog stafofficieren.
In de afgelopen twaalf jaar waren niet alleen Nederlandse F-16's, maar ook KDC-10's, C-130's, Apache- en Chinook-helikopters actief boven Afghanistan. Twee Chinooks en een Apache verongelukten tijdens missies, maar daarbij vielen geen dodelijke slachtoffers.
Bij een helikopterongeluk met een Mi-8 helikopter kwamen 26 juli 2006 twee Nederlanders om het leven. Een maand later, op 31 augustus, verongelukte een F-16-vlieger tijdens een missie. Klik hier voor een volledig overzicht van de inzet van de Luchtmacht in Afghanistan.