Natuurorganisaties beklagen zich over ontwerp-Luchtvaartnota

Schiphol
9 juli 2020 - 11:05 | Door: 
Pim Pauwels
| Foto: Schiphol

UTRECHT - Elf Nederlandse natuur- en milieuorganisaties tekenen bezwaar aan tegen de voorgestelde plannen in de ontwerp-Luchtvaartnota 2020-2050, waarin het kabinet in grote lijnen heeft uitgezet hoe de Nederlandse luchtvaart zich de komende dertig jaar moet ontwikkelen. Volgens de organisaties is er te weinig aandacht voor geluidsoverlast, klimaatschade en luchtverontreiniging.

Onder meer Greenpeace, Milieudefensie, Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland en Natuur & Milieu onderschrijven een brief aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. In de brief maken ze hun bezwaren kenbaar en stellen ze alternatieve plannen voor.

De milieuclubs willen dat de Nederlandse luchtvaart inkrimpt in plaats van groeit. Zo gaat als het aan de organisaties ligt de geplande opening van Lelystad Airport volgend jaar niet door en komt er meer belasting op vliegtickets. Als het aan de organisaties ligt, wordt per gemiddeld ticket 142 euro aan belasting geheven.

Om het voor reizigers aantrekkelijker te maken om korte afstanden niet meer te overbruggen met het vliegtuig, wil het kabinet de internationale verbindingen over het spoor en de weg verbeteren. Dat voornemen gaat voor de organisaties niet ver genoeg. Zij willen dat alle korte-afstandsvluchten tot duizend kilometer zo snel mogelijk worden vervangen door treinverbindingen.

Nachtvluchten in de ban
Daarnaast moet meer gedaan worden om geluidshinder te voorkomen. Als het aan de ondertekenaars van de brief ligt, gaan alle nachtvluchten tussen 23.00 uur ’s avonds en 7.00 uur ’s ochtends in de ban. Bovendien moeten er strengere geluidsnormen gelden en moet het kabinet stillere stijg- en landingsprocedures invoeren, zoals het hoger aanvliegen tijdens de landing.

Verder vinden de organisaties dat alle Nederlandse luchthavens over een natuurvergunning moeten beschikken en dat de Nederlandse luchtvaart in 2050 volledig klimaatneutraal wordt, in lijn met de doelstellingen uit het Parijsakkoord. In de ontwerp-Luchtvaartnota is het doel om in 2070 de CO2-uitstoot tot nul te reduceren.

“Het kabinet heeft jaren gebroed op het plan. Klimaat, natuur en welzijn komen op de laatste plaats en het blijft vaak bij loze woorden”, aldus Marjolein Demmers, directeur van Natuur & Milieu. “Mensen accepteren dit niet langer en sturen de minister en masse terug naar de tekentafel.”

Extra advertentie tonen: 
1


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen