Het militaire toestel dat in Libanon Nederlanders heeft opgehaald, is zaterdagavond geland op Vliegbasis Eindhoven. De Airbus A330 kwam iets voor 21.00 uur aan. Het was de tweede vlucht die werd uitgevoerd door de Nederlandse defensie.
Aan boord waren meer dan 100 Nederlanders die zich bij Buitenlandse Zaken hadden gemeld, omdat ze Libanon wilden verlaten vanwege de verslechterde veiligheidssituatie in het land. Dat ministerie controleert wie in aanmerking komt voor repatriëring.
Onder de inzittenden waren ruim honderd mensen die zich hadden aangemeld bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat gaat dan om Nederlanders, mensen met een geldige verblijfsvergunning voor het koninkrijk of om mensen die de partner of kind zijn van een Nederlander.
De andere passagiers zijn op verzoek van België, Frankrijk, Oostenrijk en Spanje teruggehaald. Zij worden opgevangen door personeel van de ambassade van hun eigen land en geholpen om naar huis te reizen.
Gewonde Belgen
In het vliegtuig zaten ook 35 Belgen, onder wie twee Belgische journalisten die eerder deze week gewond raakten in Libanon. VTM-journalist Robin Ramaekers en cameraman Stijn De Smet werden in Beiroet aangevallen door een groep woedende mannen. Daarbij werd De Smet twee keer in zijn been geschoten. Ramaekers kreeg klappen en liep breuken op in zijn gezicht.
Over de aantallen passagiers uit andere landen is geen informatie. In totaal zijn met de twee repatriëringsvluchten ruim 350 mensen naar Nederland gebracht.
Partnerlanden
Wie nu nog weg wil, kan zich melden bij het ministerie. "Nederland blijft zich inspannen om Nederlanders te helpen bij vertrek, bijvoorbeeld met commerciële luchtvaartmaatschappijen of repatriëringsvluchten van partnerlanden", aldus Buitenlandse Zaken.
Bij het ministerie hadden zich de afgelopen dagen zo'n vijfhonderd mensen gemeld voor een repatriëringsvlucht.