Consumentenbond: vlucht boeken via ticketsites vaak onnodig duur

Saudia 787 Economy Class
16 december 2024 - 9:44 | Door: 
onze redactie
| Foto: Reismedia

Wie een vliegticket wil boeken, die kan dat het beste rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij doen. Dat adviseert de Consumentenbond. Een vlucht boeken via online ticketsites blijkt, door verstopte kosten of te hoge prijzen voor extra’s, vaak stukken duurder dan de airline zelf.  

“Websites voor vliegtickets beloven goedkope tickets, maar rekenen vaak hoge prijzen voor bagage en stoelreserveringen”, stelt de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek. “Ook geven deze sites vaak geen compleet aanbod en verstoppen ze extra kosten.”

Vier keer duurder
De Consumentenbond bekeek de prijzen voor vliegtickets op elf populaire ticketwebsites, waaronder CheapTickets.nl, Vliegwinkel.nl en Booking.com.

“Opvallend is dat deze sites tot vier keer zoveel vragen voor bagage en stoelreserveringen als luchtvaartmaatschappijen. Daarnaast verstoppen sommige sites verplichte boekingskosten. Die kunnen oplopen tot 63 euro per persoon, terwijl luchtvaartmaatschappijen zelf zulke kosten niet rekenen”, aldus de bond. “De vliegticketsites beloven ook uitgebreide vergelijkingen, maar vaak ontbreken (goedkopere) vluchten van easyJet, KLM of Ryanair.”

Onzindiensten
Ook verkopen ticketsites soms onzindiensten, concludeert de Consumentenbond. “Zo biedt eSky online inchecken aan voor 7 euro, terwijl dat gratis is bij elke luchtvaartmaatschappij. En Booking.com verkoopt een pakket van 97 euro voor het wijzigen en annuleren zonder servicekosten. Ook bij vluchten die helemaal niet te wijzigen of annuleren zijn. Zulke servicekosten betalen passagiers niet als ze rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij boeken”, aldus de bond.

Booking.com en Gotogate laten bovendien van sommige luchtvaartmaatschappijen niet kloppende vliegtuigplattegronden zien. “Consumenten denken dan te betalen voor een stoel bij een nooduitgang met extra beenruimte. Maar zij krijgen een van de krapste stoelen aan boord.”

Rechtstreeks
“Op het eerste gezicht lijken de prijzen van vliegticketwebsites redelijk. Maar vervolgens brengen ze enorm hoge kosten in rekening voor optionele diensten. En het is nog erger dan bij ons vorige onderzoek in 2022. Helaas reageren de bedrijven achter deze sites vaak niet op onze verzoeken. Daarom raden we consumenten nog een keer aan: boek rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij”, zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond.

Reactie Booking.com
"Wij brengen geen kosten in rekening voor diensten die niet bestaan. Ons doel is om reizigers altijd de meest concurrerende prijzen te bieden. Voor alle aanvullende diensten, zoals bagage- of zitplaatsreserveringen, streven we ernaar om deze gratis of tegen een redelijke vergoeding aan te bieden, op basis van wat de luchtvaartmaatschappij zelf in rekening brengt", reageert Booking.com. "Het 'Flex Ticket'-product dat wij aanbieden, stelt mensen in staat om hun reservering te wijzigen, zelfs wanneer een luchtvaartmaatschappij zelf geen flexibele boekingsoptie aanbiedt. De reiziger krijgt dan een nieuwe vlucht, geboekt via ons klantenserviceteam, en betaalt alleen een mogelijk tariefverschil. Dit is een aanvullende en optionele service die reizigers kunnen kiezen, wat vooraf duidelijk wordt gecommuniceerd. Het is ook belangrijk om op te merken dat de prijs voor een 'Flex Ticket' is gebaseerd op de kosten van het oorspronkelijke ticket - dit is geen standaard toeslag zoals elders is gesuggereerd."

Extra advertentie tonen: 
1
extra add 1ste alinea: 
1
Copyright Reismedia BV 2025 - Cookieinstellingen