VARA'S KASSA: 'Pas op bij buitenlandse boekingssite'

8 juni 2015 - 10:30 | Door: 
onze redactie

DRIEBERGEN - Boekten we vroeger onze vliegtickets bij het reisbureau, tegenwoordig doen veel consumenten dat online. TV-programma KASSA onderzocht onlangs 23 binnenlandse en buitenlandse boekingssites. Betaal je nog steeds overal boekingskosten, heb je al die verzekeringen wel nodig en is de korting die je krijgt wel echte korting? Een greep uit de resultaten van het onderzoek.

Je kunt op internet een vliegticket boeken direct bij de luchtvaartmaatschappij, via een broker (boekingssites) of via een prijsvergelijker die dan weer de boekingssites naast elkaar legt. Die vergelijkingssites sturen je voor het laagste tarief ook door naar buitenlandse boekingssites en dat heb je niet zo snel in de gaten, want die sites zijn bijna allemaal in het Nederlands. KASSA onderzocht veertien Nederlandse (met een kantoor in Nederland) en negen buitenlandse boekingssites. Er werd gekeken naar boekingskosten, hoe je kan betalen, of er betaalkosten bijkomen en wat er aangevinkt staat.

Buitenlandse boekingssites
Vergelijkingssites zoals Kayak, Momondo en Skyscanner kunnen je voor de laagste prijs doorsturen naar een buitenlandse boekingssite. KASSA nam de volgende buitenlandse sites onder de loep genomen: Mytrip, Supersaver, Tripsta, Bravofly, Vlucht24, Travel2be, Travelgenio, Airtickets enTripair. Bij zes van de negen websites wordt niet gesproken over boekingskosten. Bravofly rekent 12,50 euro per persoon per traject 'agency and payment fees'. Tripsta vraagt €9,99 boekingskosten, maar deze zitten al bij de aanbiedingsprijs in. Acht van de negen websites hebben iets voor je aangevinkt. Irritant volgens KASSA want consumenten moeten zelf kunnen kiezen of ze iets willen of hoe ze willen betalen. Het voornaamste dat aangevinkt staat zijn nieuwsbrieven en bepaalde servicepakketten die je niet wil.

Gratis betalen
Bij elke site kan je gratis betalen, maar helaas is voor ons Nederlanders niet elke optie bruikbaar. Zo kan je bij Bravofly gratis betalen met Maestro, maar online betalen met je Maestrokaart is alleen voor Belgische consumenten liet MasterCard weten. Supersaver is de enige aanbieder waar je met iDEAL kan betalen. Airtickets accepteert als enige Paypal als gratis betaaloptie. Tripair accepteert betalingen met MasterCard Debit, maar die kaart is veel minder populair dan de creditcard van MasterCard.

Binnenlandse boekingssites
KASSA keek ook naar veertien Nederlandse (met een kantoor in Nederland) boekingssites:ATP, Schipholtickets, Vliegfabriek, Tix, Vliegtickets, Vliegtarieven, Expedia, Ebookers, Vliegwinkel, Cheaptickets, Budgetair, Kilroy, Gate1 en World Ticket Center. Vier van de veertien boekingssites bieden een lokaal nummer aan dat je kan bellen met vragen. Bij de rest ben je veel geld kwijt aan een duur 0900-nummer. Meestal kan je het antwoord op je vraag beter googlen. Ebookers, Expedia en Kilroy hebben het niet over boekingskosten. De aanbiedingsprijs is ook de eindprijs. De resterende boekingssites rekenen tussen de 15 euro en 39 euro boekingskosten. ATP rekent 5 euro reserveringskosten maar zegt dat dat iets anders is dan boekingskosten/administratiekosten/service fees/customer service charges/verborgen kosten/extra kosten/ hoge dossierkosten. Bij Gate1 ga je naarmate je verder in het boekingsproces bent steeds minder (van 27,50 euro naar 25 euro naar 20 euro) betalen aan boekingskosten. Bij Vliegfabriek worden boekingskosten pas na het kiezen van de vlucht toegevoegd en staan ze nog niet eerder duidelijk genoemd. Vliegfabriek heeft aangegeven dit te zullen aanpassen zodat het voor de consument duidelijker wordt.

Vliegticketverzekering/vliegticketgarantie
De vliegticketverzekering of vliegticketgarantie lijkt een echt Nederlandse uitvinding, want geen van de door ons onderzochte buitenlandse boekingssites biedt hem aan. In Engeland zouden er ook boekingssites zijn die dit aanbieden. Je betaalt hier tussen de 4 euro (Vliegfabriek) en 21 euro (Kilroy) voor. Daarvoor ben je beschermd voor een faillissement van de luchtvaartmaatschappij tot een bedrag van 1500-2000 euro. Handig zou je denken, maar echt complete onzin als je met grote maatschappijen zoals KLM, Lufthansa, United, Qantas, Singapore Airlines of Emirates vliegt. Die gaan niet zo ineens failliet. Voorbeelden van maatschappijen die wel failliet gingen zijn Sabena, Malev en Spanair. Vlieg je met een onbekende maatschappij naar de Filipijnen, Nepal of ergens in Afrika, dan kan je je beter wel indekken voor dat risico.

Lees hier de resultaten van het volledige onderzoek van KASSA.

Copyright Reismedia BV 2025 - Cookieinstellingen