Rapport over verdwijning vlucht MH370 geeft geen opheldering

30 juli 2018 - 9:47 | Door: 
onze redactie
| Foto: JACC

KUALA LUMPUR - Onderzoekers hebben geen definitieve duidelijkheid kunnen krijgen over de verdwijning van vlucht MH370. "We kunnen pas definitief duidelijkheid krijgen als het wrak wordt gevonden", aldus hoofdonderzoeker Kok Soo Chon tegen verslaggevers.

Onderzoekers presenteerden maandag in Kuala Lumpur het rapport van de Maleisische overheid over één van de grootste luchtvaartmysteries uit de geschiedenis.

De Boeing 777-200ER van Malaysia Airlines verdween op 8 maart 2014 met 239 mensen aan boord, waarvan 227 passagiers en 12 bemanningsleden. Het toestel was onderweg van Kuala Lumpur naar Beijing. Hoewel wrakstukken zijn aangespoeld, zijn de zogenoemde zwarte dozen nooit gevonden. Het onderzoeksteam noemde diverse mogelijke oorzaken voor de verdwijning.

In totaal zijn 27 vliegtuigdelen teruggevonden tussen Tanzania en Zuid-Afrika. Drie gevonden delen zijn met zekerheid afkomstig van vlucht MH370.

De onderzoekersresultaten zijn eerst voorgelegd aan familieleden van de verdwenen passagiers.

Afstandsbediening
Kok: "We kunnen concluderen dat MH370 was omgekeerd, maar niet om technische redenen. De koerswijziging gebeurde niet door de automatische piloot, maar door handmatige besturing."

De onderzoekers hebben geen aanwijzingen dat het vliegtuig was overgenomen door middel van afstandsbediening, een technologie die Boeing in 2006 patenteerde. "We hebben de bevestiging van Boeing dat er geen vliegtuigen zijn uitgerust met deze systemen", aldus de onderzoeker.

In het rapport staat verder dat luchtverkeersleiders in Ho Chi Minh City een fout hebben gemaakt door de Chinese autoriteiten niet eerder op de hoogte te stellen toen het vliegtuig geen contact opnam. Kok zei dat de luchtverkeersleiders niet de juiste noodprocedures hebben geïnitieerd, waardoor de zoek- en reddingsoperatie werd vertraagd.

Volgens het rapport was het vliegtuig goed onderhouden en had het geen defecten die hadden kunnen bijdragen aan de verdwijning. Het gebrek aan contact vóór de ommekeer, kan erop wijzen dat systemen handmatig worden uitgeschakeld, al dan niet met opzet. Kok voegde eraan toe dat de gezagvoerder van het vliegtuig de eerste persoon was waar het onderzoek zich op richtte. De 53-jarige man was een ervaren piloot met 18.000 uur vlieguren. Hij zei dat er geen achtergrond bestaat van psychische of psychiatrische behandelingen, conflictproblemen met vrienden of familie, drugsgebruik of problemen met familieleden.

Kok zei dat er ook geen stress of angst werd gedetecteerd in audio-opnamen van de vlucht, dat er geen bewijs van financiële problemen was of dat hij een aanvullende verzekering had afgesloten. Onderzoekers keken tevens naar beschuldigingen dat de First Officer thuis op zijn computer een vluchtsimulatiespel had. Ze concludeerden dat er niets verdachts was en dat de simulator game-gerelateerd was.

Een claim dat de telefoon van de First Officer was gebruikt nadat het vliegtuig offline was gegaan, werd ook onderzocht. Op basis van gegevens van de providerd werd duidelijk dat de telefoon een signaal afgaf, maar niet werd gebruikt.

Lithiumbatterijen
De lading vracht die het vliegtuig meevoerde bestond volgens Kok uit 2.500 kilogram mango in plastic manden. Er was ook een groot aantal lithiumbatterijen aan boord die argwaan wekte. Kok noemt echter lithiumbatterijen een veel voorkomende vorm van lading. "We hebben geen onregelmatigheden ontdekt in het verpakkingsproces", zei hij.

Dossier: 
Copyright Reismedia BV 2025 - Cookieinstellingen