HARARE - Mensen die tickets willen kopen voor een vlucht van de Zimbabwaanse low-cost-carrier Fastjet kunnen die betalen bij fastfoodketen Chicken Inn. In Zimbabwe bestaat al jaren een tekort aan alles, met name ook aan harde valuta.
Goedkope-stoelenvlieger Fastjet en Simbisa Brands Limited gaan samenwerken op het gebied van betalingen via de Chicken Inn-restaurants in Zimbabwe, zo meldt de luchtvaartmaatschappij.
De nieuwe betalingsmogelijkheid maakt het mogelijk om tickets van Fastjet te betalen bij elk van de 72 Chicken Inn-restaurants in Zimbabwe. Na te hebben geboekt op de website van Fastjet, bij een reisbureau of via het callcenter, kiest de klant de optie om later te betalen.
De boeking wordt dan vastgehouden tot de klant zich met een boekingscode vervoegt bij de kassa van een Chicken Inn. Een Fastjet-woordvoerder zegt: “Ons doel is betalen makkelijker te maken, want we hebben veel verschillende soorten klandizie. Deze samenwerking biedt flexibiliteit”.
Fastjet vliegt tussen de drie grootste steden in Zimbabwe: Harare, Victoria Falls en Bulawayo. Internationaal vliegt de airline vanuit die steden naar Johannesburg in Zuid-Afrika. De pan-Afrikaanse maatschappij werd in 2012 opgericht door Stelios Haji-Ioannou, ook bekend van easyJet.
In Zimbabwe vormt geld al ruim twee decennia een probleem. Niet zozeer een gebrek eraan, als wel de verwerking. De Zimbabwaanse dollar werd ingevoerd in 1980, maar raakte door hyperinflatie (die opliep tot twintig miljoen procent per jaar) in de loop van de jaren nul in onbruik.
Een poosje werd er betaald met een soort kredietbrieven die de welluidende naam Real Time Gross Settlement-dollar droegen, wat ook de officiële valuta van het land werd - overigens tot gering enthousiasme van onder andere het Internationaal Monetair Fonds. In praktijk stonden, en staan, prijzen vermeld in Amerikaanse dollars en wordt daarmee betaald, dan wel met Zuid-Afrikaanse randen, euro’s of ponden.
Geldstromen naar het buitenland zijn het ingewikkeldst in Zimbabwe omdat er hoegenaamd geen onderpand is. Fastjet heeft valuta nodig om onder meer landingsrechten en onderhoud in Zuid-Afrika te betalen en om kerosine te kunnen kopen; Simbisa heeft als moedermaatschappij van genoemde kiprestaurants en veel andere ketens in zuidelijk Afrika de beschikking over de gewenste valutastromen.