ProSim4u: professioneel vliegplezier op de grond (foto's)

4 februari 2007 - 1:00
ROTTERDAM - Vliegen is voor velen een plezierige maar ook kostbare hobby. Daarom brengt menig luchtvaartliefhebber zijn tijd door achter de computer om virtueel te vliegen. Het Nootdorpse bedrijf ProSim4u brengt deze virtuele wereld over enkele maanden een stuk dichterbij de werkelijkheid met een full flight simulator, die geschikt is voor zowel professioneel gebruik als voor de hobbyvlieger.

Luchtvaartnieuws.nl ontmoette ProSim4u-eigenaar Peter Visser op Rotterdam Airport, bij Vliegclub Rotterdam. Visser is zelf een enthousiast vlieger, hij werkt als parttimer in het onderwijs. Het idee om in een bedrijfshal in Nootdorp een full flight simulator neer te zetten ontstond in België, waar eenzelfde soort bedrijf is gevestigd. “Ik vloog daar in de simulator en dacht: dat moet in Nederland toch ook kunnen?” Met een team van luchtvaartprofessionals ontwikkelde hij het idee om een flight simulator neer te zetten die echt aanvoelt, maar niet het prijskaartje heeft van een `echte, gecertificeerde’ simulator waarmee luchtvaartmaatschappijen opleidingen verzorgen.

Visser: “Onze simulator, die wordt gebouwd door Cockpit in Motion in Drachten, heeft zes assen, waardoor alle bewegingen kunnen worden nagebootst. De cockpit is een volledige kopie van de Boeing 737-800, waarmee in Nederland door onder andere KLM en transavia.com wordt gevlogen.”

In het bedrijf kunnen professionele piloten terecht voor proceduretrainingen, die normaalgesproken erg duur zouden zijn om in een ‘echte’ simulator uit te voeren. “De piloten krijgen bij ons de beschikking over een complete cockpit en kunnen bijvoorbeeld het gebruik van de checklists oefenen in de echte context en omgeving.”

Uitdagende omstandigheden
In de simulator is plaats voor vier personen. Wat er tijdens een oefensessie gebeurt is volledig aan de klant. “Het kan zo makkelijk en moeilijk gemaakt worden als gewenst”, aldus Visser. “De simulator is dusdanig in te stellen dat een beginneling voor het eerst een vliegtuig in de lucht kan krijgen, maar ook zo dat een meer geoefende piloot uitdagende omstandigheden als zeer slecht weer of (motor)storingen kan ervaren.”

Voor, tijdens en na de vlucht is vanuit het bedrijf een begeleider beschikbaar die, indien gewenst, alle formele en vliegtechnische aspecten kan uitleggen. “We willen al onze bezoekers de mogelijkheid bieden om ook echt iets te leren van de vlucht. Het is een gemiste kans als mensen in de simulator gaan zitten en vervolgens geen idee hebben wat ze moeten doen, daarom begint elke vlucht met een briefing. Na de vlucht vind een de-briefing plaats en op die manier zorgen we ervoor dat de spullen heel blijven en optimaal worden gebruikt.”

De huurprijs per uur bedraagt 132 euro, maar in de beginmaanden mei tot en met augustus ligt die prijs lager. Dan geldt een introductieprijs van 96 euro per uur. ProSim4u opent haar deuren in mei en reserveren is verplicht. Voor meer informatie:

Van onze redactie


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen