CHICAGO - Een grote Amerikaanse vakbond heeft met succes een klacht ingediend tegen de opening van een tweede Boeing 787-productielijn in South Carolina. Boeing besloot in 2009 om in North Charleston drie 787 Dreamliners per maand te gaan bouwen, naast de bestaande productielijn in Everett. De Amerikaanse vliegtuigbouwer, die deze zomer start met de assemblage van 787's in South Carolina, gaat de klacht aanvechten.
De International Association of Machinists and Aerospace Workers (IAM) is ontevreden met de beslissing om de 787’s in South Carolina te gaan bouwen in plaats van in de Puget Sound-regio in de staat Washington. Daar werden tot nu toe alle commerciële Boeing-toestellen gebouwd en is de IAM-achterban werkzaam.
Volgens IAM is het verplaatsen van de activiteiten onwettig, en zou het besluit zijn oorsprong vinden in stakingen van Boeing-personeel in de Puget Sound-regio. In 2008 lag de productie daardoor maandenlang plat. Het personeel dat aan het werk gaat in South Carolina is niet aangesloten bij IAM. Een staking mag in de Verenigde Staten voor een bedrijf geen aanleiding zijn om activiteiten te verplaatsen.
De IAM diende in 2010 een klacht in bij de National Labor Relations Board (NLRB), dat genoeg aanleiding ziet om verdere stappen te ondernemen. De NLRB stuurt naar eigen zeggen niet aan op sluiting van de productiefaciliteit in South Carolina, maar vindt dat de tweede 787-productielijn in de staat Washington moet komen. In juni vindt in Seattle een hoorzitting plaats waarbij de betrokken partijen de kans wordt geboden hun visie op de zaak te geven en bewijsstukken te overleggen.
'Slechte timing'
Claims dat de opening van de tweede productie in Sout Carolina ten koste zou gaan van de werkgelegenheid in Puget Sound wijst Boeing overigens van de hand. Het aantal werknemers in deze regio dat onder IAM valt is sinds het besluit in 2009 met tweeduizend toegenomen, zo meldt het bedrijf. Boeing heeft ook kritiek op de timing van de klacht, aangezien het al zeventien maanden geleden is dat de opening van de productielijn in South Carolina werd aangekondigd.
De bouw van de nieuwe productiefaciliteit in North Charleston is ondertussen bijna gereed. Inmiddels is duizend man nieuw personeel aangenomen om de ‘Dreamliners’ te gaan bouwen. Boeing zegt er vertrouwen in te hebben dat de federale rechtbank de klacht zal afwijzen.
Van onze redactie