Voormalig Martinair-cabinepersoneel klaagt KLM aan

29 december 2012 - 12:10

DRIEBERGEN - Ruim tweehonderd voormalige cabinepersoneelsleden van Martinair dagen hun huidige werkgever KLM voor de rechter. KLM nam Martinair vorig jaar over en de desbetreffende medewerkers moesten daarbij weer onder aan de ladder beginnen. De stewards en stewardessen eisen nu echter hun oude functie en bijbehorende arbeidsvoorwaarden. KLM stelt dat ze blij moeten zijn dat ze hun baan en salaris houden.

Van de ongeveer 400 voormalige Martinair-medewerkers hebben 215 zich verenigd in de Stichting Cabinebelangen. Zij willen dat KLM hen als volwaardig personeel behandelt en hun bij Martinair opgebouwde positie binnen KLM één op één honoreert. Stichting Cabinebelangen meent dat KLM in 2011 onder druk van vakbond VNC het voormalig Martinair cabinepersoneel hun functie heeft afgenomen, hen onderaan de carrièreladder van KLM heeft geplaatst en hun arbeidsvoorwaarden daarbij sterk versoberde.

Zo is een voormalige Martinair purser bij KLM gaan vliegen als éénbander, met een bijbehorend salaris. Martinair zorgt voor een suppletie op het salaris tot op het oude niveau. Aangezien Martinair 100 procent eigendom is van KLM betaalt in wezen KLM de salarisaanvulling.

KLM-medewerkers
Voor de stewards en stewardessen van KLM zou de weg naar tweebander of purser nog langer duren indien de nieuwe Martinair-collega's alsnog hun functierechten behouden. Daarnaast zijn de hogere cabinepersoneelfuncties reeds ingevuld bij de KLM en is er geen behoefte aan een enorme toestroom van Martinair-collega’s in een purserfunctie. VNC-voorzitter Ton Scherrenberg meldt aan Luchtvaartnieuws.nl dat zijn belangenvereniging zich beroept op CAO-afspraken die jaren geleden zijn gemaakt met KLM en waarin is vastgelegd dat er geen belemmeringen mogen zijn voor KLM cabinepersoneel om door te kunnen stromen als de mogelijkheid zich voordoet.

De angst bij de voormalige Martinair-medewerkers is de laatste tijd vergroot nu Air France een steeds dominantere stem krijgt binnen de groep. Men is bang dat hun positie verder onder druk komt te staan, meent de Stichting Cabinebelangen. Daarnaast zou alleen het vliegend personeel van Martinair er op achteruit zijn gegaan na de overname. "Voor grondpersoneel gelden geen versoberde arbeidsvoorwaarden", zegt de belangbehartiger.

KLM reageert niet inhoudelijk op rechtszaken, meldt een woordvoerster van de vliegmaatschappij aan Luchtvaartnieuws.nl. "Maar als goede werkgever heeft KLM ervoor gezorgd dat de desbetreffende personeelsleden aan het werk konden blijven."

Van onze redactie

Voormalig Martinair-cabinepersoneel wijst sociaal plan af    
Allerlaatste Martinair-passagiersvlucht landt op Schiphol  
Akkoord over overgang cabinepersoneel Martinair naar KLM   


Copyright Reismedia BV 2025 - Cookieinstellingen