Arbeidsinspectie onderzoekt uitstoot ultrafijnstof op Schiphol

Schiphol vracht
10 december 2021 - 8:11 | Door: 
ANP
| Foto: Reismedia

SCHIPHOL - De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) onderzoekt of medewerkers op Schiphol te veel worden blootgesteld aan ultrafijnstof. Dat bevestigt de arbeidsinspectie na eerdere berichtgeving van Zembla en de Volkskrant. Het onderzoek is in september gestart na een melding van vakbond FNV en wordt naar verwachting in januari of februari afgerond.

Dan blijkt of Schiphol regels op het gebied van de arbeidsomstandigheden heeft overtreden en maatregelen moet nemen. De luchthaven liet donderdag nog weten te begrijpen "dat medewerkers zich zorgen maken" over gezondheidsrisico's die ze lopen door dagelijks in de uitlaatgassen van vliegtuigen en dieselvoertuigen te werken.

In een publicatie van Zembla werd gesteld dat Schiphol en KLM er al vijftien jaar van op de hoogte zijn dat platformmedewerkers een verhoogd risico hebben op hartproblemen en longkanker door de uitlaatgassen van vliegtuigen. Aan een advies om blootstelling bij de ongeveer 20.000 medewerkers zoveel mogelijk terug te dringen, zou geen gehoor zijn gegeven.

Schiphol zegt sinds 2007 "veel maatregelen te hebben genomen" om de uitstoot naar beneden te krijgen. Ook voeren Schiphol en KLM sinds 2007 metingen uit op het platform naar de uitstoot, die altijd onder de landelijke norm zou blijven.

Extra advertentie tonen: 
1
extra add 1ste alinea: 
1


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen