John Jansen: Veiligheid topprioriteit

27 februari 2016

Onderweg in de Thalys naar ons kantoor in Frankrijk had ik tijd genoeg om me grondig te verdiepen in de uitkomsten van ons jaarlijkse onderzoek onder reizende klanten. Waar andere jaren kostenbesparing en efficiency nummer een en twee zijn, is nu ‘Veiligheid en zekerheid’ de topprioriteit. Niet echt een verrassing gezien de gebeurtenissen van de laatste tijd.

Het is vaak een ver-van-je-bed show, maar ik kan me voorstellen dat mensen zich meer zorgen maken nu er dichterbij onveilige situaties ontstaan. Ik neem dit heel serieus en voel me ervoor verantwoordelijk om onze reizigers dit onprettige gevoel te ontnemen. Zij moeten zich kunnen richten op de bestemming waar ze naartoe gaan en zich zo zorgeloos mogelijk kunnen verplaatsen. Daarom zorgen wij naast de reis voor de complete voorlichting en informatievoorziening over en rondom de bestemming bij ongeregeldheden.

Reizen vanaf Schiphol begint met een uitgebreide veiligheidscontrole, die mogelijk is door de security service charge in het ticket. De laatste maanden zijn de wachtrijen langer geworden, maar dit is voor de veiligheid in ieders belang. De diensten zijn geïntensiveerd om de hoge veiligheidsstandaard die wij kennen in de luchtvaart nog beter te kunnen garanderen. Alhoewel de wachtrijen ook weer niet zo extreem hoeven te worden als de laatste maanden.

Als doorgewinterde reiziger vraag ik mij nog steeds af waarom deze regels niet gelden voor de trein, terwijl het in de luchtvaart als normaal wordt beschouwd. De Europese regelgeving moet zich hier nog ontwikkelen. Op dit moment wordt de bagage en het identiteitsbewijs niet altijd en overal gecontroleerd. Wel zijn sinds de aanslagen in Parijs de eerste stapjes gezet door het plaatsen van veiligheidspoortjes bij het instappen van de Thalys, maar dit is nog lang niet genoeg. Ik hoop  dat we straks ook met de trein van deze hoge veiligheidsstandaard op aan kunnen. 

Niet alleen ík voel mij verantwoordelijk voor de veiligheid van zakelijke reizigers, ook voor werkgevers is een cruciale rol weggelegd. Het is de plicht van een bedrijf om te zorgen voor de veiligheid van zijn medewerkers op reis en in het buitenland. Wij kunnen hierbij helpen door een goed en doortimmerd duty of care programma op te stellen. Hierdoor beschikt de reiziger altijd over de juiste en meest actuele informatie beschikt waar hij zich ook bevindt of naartoe gaat. Negatieve situaties doen zich hierdoor minder voor en bij noodsituaties kan er snel en direct gehandeld worden om medewerkers weer veilig thuis te krijgen. Indirect levert het voorkomen van onveilige situaties dus ook kostenbesparingen op.

Veiligheid staat dus ook bij ons hoog op de agenda, zowel in Nederland als internationaal. Ik ben ervan overtuigd dat de reiziger zo zorgeloos mogelijk zijn vak uit moet kunnen blijven oefenen. Dit kan door samen met het bedrijf of de werkgever eventuele travel risks preventief voor te zijn. Op naar een nieuwe tijd vol ‘Veiligheid en zekerheid’.

John Jansen
International Boardmember ATPI


 

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

21-12-22, 11:12
02-08-21, 08:08
23-11-20, 10:11
23-11-20, 10:11
16-07-20, 12:07
24-06-19, 02:06
Herman Mateboer
01-06-19, 09:06
21-05-19, 12:05
06-05-19, 12:05
29-04-19, 09:04
25-04-19, 09:04
23-11-18, 03:11
Herman Mateboer
20-11-18, 10:11
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen