Paul Grove: Vliegangst

21 mei 2019

De meeste passagiers hebben hier wel enigszins last van, sommigen meer dan anderen. Airline crew geheel niet, hebben ze dat wel dan kunnen ze beter een andere baan zoeken. Een piloot met vliegangst - en die bestaan echt, totdat ze door instructeurs of door drankgebruik ontmaskerd worden - horen niet en nooit thuis in een cockpit.

Toch nog steeds hebben een aanzienlijk aantal mensen, een zodanige vliegangst dat ze nooit aan boord van een vliegtuig zullen zitten. Dat is eigenlijk vreemd. Als je ergens angst voor moet hebben dan is dat in een auto. 1 miljoen verkeersdoden per jaar in de wereld.

Stel je voor, je rijdt in de Flevopolder op een provinciale weg met 100 km per uur. De tegenligger doet dat ook, verschilsnelheid 200 km per uur, levensgevaarlijk. Die tegenligger heeft misschien drank op, gebruikt drugs, zit te appen, is oververmoeid, heeft ruzie met zijn vrouw, krijgt misschien een lekke band en dat alles terwijl hij u passeert op nog geen 2 meter afstand. In een vliegtuig gebeurt dat nooit. Op het totaalaantal vluchten is een ongeval bijna uit te sluiten en toch hebben veel mensen angst om te vliegen.

Zelf wilde ik vroeger ook weten of ik wellicht last zou hebben van een vorm van vliegangst, toen ik besloot om piloot te worden. Ik heb mij aangemeld bij een parachutistenclub. Een aanrader, vooral de vrije val is fantastisch. Daarna ben ik vliegles gaan nemen.

Je kan de hele vliegmarkt goed voorstellen als een grote pyramide. De top, dat zijn de happy few die voldoende financiële middelen hebben om zeer luxueus in first class, of hoe ze dat ook noemen bij de gekozen airline, zich vliegend te laten verplaatsen. Daaronder een grote laag die zich tegen een aanvaardbaar tarief laten vervoeren.
Weer daaronder een laag van passagiers die tegen een laag tarief best wil vliegen, eventueel meerdere keren per jaar. Vervolgens een toch dikke laag van mensen die nooit het vliegtuig zullen nemen. Geen financiële middelen of diepe, diepe vliegangst, het angstzweet breekt hun al uit bij de gedachte alleen.

Door de perikelen rond de Boeing 737 MAX-ongevallen is die laag groter geworden, dat zullen de airlines wel gaan voelen. De schuld wordt waarschijnlijk wel gegeven aan de vliegtaks, echter die paar euro meer zal de frequente vlieger niet weerhouden.

Na de ongevallen met de Boeing 737 MAX zullen passagiers niet zo snel weer in het vliegtuig stappen en zeker niet in dit type. Als passagier geef je je over aan een toestel waarvan je hoopt dat het goed functioneert van begin tot het eind.

Ook de piloten hebben altijd een eindeloos vertrouwen gehad in de Boeing 737. Bekend was dat je als piloot altijd kon ingrijpen zonder overruled te worden door de programmeur, wat tot op zekere hoogte wel het geval is bij Airbus. Waarschijnlijk zullen piloten van de MAX toch een beetje wantrouwend kijken wat het vliegtuig tijdens de vlucht allemaal doet nadat het zijn vliegwaardigheid terug krijgt. Vertrouwen moet weer groeien.

Voor de vliegmaatschappijen die de Boeing 737 MAX hebben aangeschaft zal het ook niet makkelijk zijn om de passagier weer te overtuigen dat het een 100% veilig toestel is. Ik verwacht veel vragen bij de boeking naar het toestel waarmee gevlogen gaat worden. Zelfs zullen ze te maken krijgen met passagiers, meestal vakantiegangers, die het laatste moment voor het instappen aan de gate afhaken en niet aan boord willen gaan. Vliegmaatschappijen kunnen zich nu al gaan voorbereiden op dat probleem, omdat in dat geval ook de koffer van boord moet worden gehaald.

Zelf heb ik ook eens te maken gehad met de weigering van passagiers om met ons mee terug te vliegen van Las Palmas naar Amsterdam. Er was na een vogelaanvaring een motor gewisseld. De passagiers hadden gezien dat daarna geen proefvlucht werd gemaakt. Aangespoord door iemand die luidruchtig liet weten dat hij zo niet zou vliegen, weigerde 1/3 van onze passagiers in te stappen.  Wij zijn daarop naar de vertrekhal gegaan. Pas nadat we ze lieten weten dat je de motor alleen maar kan testen op de grond en dat ook de monteurs met ons terug zouden vliegen, gingen ze uiteindelijk allemaal aan boord.

Angst kan lang blijven na-ijlen, het zal dan ook jaren duren voordat de passagier weer onverschillig is voor met welk type toestel gevlogen gaat worden.

Voor mensen die echt lijden onder vliegangst moet ik erop wijzen dat er prima prima cursussen zijn om vliegangst te overwinnen. Ik kan u aanraden daar gebruik van te maken, het maakt uw vakantie of reis een hoop aangenamer.

Paul Grove
[email protected]

 

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

21-12-22, 11:12
02-08-21, 08:08
23-11-20, 10:11
23-11-20, 10:11
16-07-20, 12:07
24-06-19, 02:06
Herman Mateboer
01-06-19, 09:06
21-05-19, 12:05
06-05-19, 12:05
29-04-19, 09:04
25-04-19, 09:04
23-11-18, 03:11
Herman Mateboer
20-11-18, 10:11
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen