Paul Grove: Lelystad Airport, de consequentie

19 juli 2018

Het is niet mijn bedoeling om hier de beslissing om Lelystad Airport uit te breiden, nog eens ter discussie te stellen, maar ik wil hier wel wat uitleg geven over de complexiteit van het vliegverkeer wanneer het vliegveld ook voor grotere toestellen operationeel wordt. In deze blog probeer ik uit te leggen wat de consequenties zijn van het vliegen op een relatief klein vliegveld met grote- en kleine toestellen door elkaar.

Inmiddels is het concept voor de verkeersverdelingsregel aangemeld in Brussel. Grote toestellen gaan dus komen. Laten we eens bekijken wat de komst van grote toestellen zoal betekent voor vliegveld Lelystad.

Laten we meteen uitgaan van maximaal 45.000 vluchten per jaar met grote toestellen, dat zijn 128 vluchten per dag, met een openstelling van 24 min 7 uur nachtsluiting, is dat gemiddeld 7 vluchten per uur. Dat lijkt niet zo veel maar dat is een optimale verdeling over de dag en, niet onbelangrijk te realiseren, over het hele jaar verdeeld. Daar komt nog bij een zeer groot aantal vluchten van de kleine luchtvaart, de General Aviation (GA).

Wat gaat dat betekenen? Hiervoor moeten we wel wat rekenen.

Landingssnelheid van een Boeing 737 of een Airbus 320 is ongeveer 130 kts (243 km/uur). De naderingssnelheid is, afhankelijk van de wind, iets hoger, zo rond de 260 km/uur. Naderingssnelheid van een gemiddeld klein toestel is 100 km/uur. Dat zijn grote verschillen en dat kan problemen opleveren.

Zeven vliegbewegingen per uur, de helft van de vliegbewegingen is landing, 3,5 en de andere helft is starten, ook 3,5. Dat spreekt voor zich.
Bij de nadering moet er voor kleine toestellen een separatie zijn van minimaal 2 minuten over de zogeheten outer marker, ongeveer 7 kilometer voor de landingsbaan. Dat is vanwege de turbulentie achter ieder vliegtuig, de lucht tolt daar letterlijk rond.
Wat betekent dat voor de landing?
Een groot toestel heeft afgerond twee minuten nodig om van de outermarker naar de landingsbaan te gaan. Op het moment van landing komt het kleine toestel pas over de outermarker. Voor een klein toestel duurt het daarna, met een gemiddelde naderingssnelheid van 100 km/uur, ruim 4 minuten. Plus nog 1 minuut om van de baan af te komen.
Samenvattend: groot toestel gevolgd door klein toestel kost 7 minuten. Gemiddeld 3,5 landingen per uur, is dus 24 minuten per uur.
Nu de start.
Ook 3,5 grote vliegtuigen per uur, gevolg door een klein toestel of twee grote toestellen achter elkaar, met minimaal twee minuten tussenruimte, is dus al 7 minuten per uur. Maar de vertraging komt pas echt, wanneer een groot toestel start na een klein toestel. Een Airbus of Boeing vliegt ruim twee maal sneller en zal snel het kleine toestel inhalen, er dient dus genoeg ruimte vrijgehouden te worden. Je komt zo ook gauw aan twee minuten en dat is dus nog eens 7 minuten, kortom de start neemt al 14 minuten in beslag bij een optimale verdeling.
Samengevat: 14 minuten bij de start, 24 minuten bij landing is 38 minuten. De resterende tijd van 22 minuten kan door de kleine luchtvaart worden gebruikt. Duidelijk is dat voor de kleine luchtvaart niet veel tijd is overgebleven.

Dan heb ik het nog niet gehad over het vliegveld dat dichtgaat wanneer er ganzen boven het veld worden waargenomen. Een andere factor is dat verkeersleiders geen enkel risico nemen, zij zitten niet te wachten op een ongeval, kortom ze zullen een ruime marge nemen wat dus ook extra tijd kost.

Doordat GA voornamelijk overdag vliegt met hun veelal lesvluchten wordt het veelvuldig en lang wachten, op de grond en in de lucht (de holding).
Daar komt bij dat het voornamelijk gaat om vakantievluchten, dus veel van die vluchten zullen plaatsvinden in de zomer. Dan is er dus geen enkele ruimte meer over voor de kleine luchtvaart.
Wat gaat er nu gebeuren met deze groep gebruikers van Lelystad? Dat ze naar elders moeten is duidelijk, maar waar moeten ze naartoe?
Bij 60.000 vluchten per jaar, waar nu al over gesproken wordt, blijft er totaal geen ruimte meer over voor de kleine luchtvaart en maar weinig voor de kleine zakelijke luchtvaart, nogmaals waar moeten ze naartoe?

Natuurlijk, met zijn allen naar Teuge. Volkomen onmogelijk, daar is geen ruimte voor, los van de afstand die iemand moet rijden voor een uurtje vliegles.
Soesterberg? Helaas gesloten, ligt wel een pracht van een lange landingsbaan en is mooi centraal gelegen.
Vliegveld Breda, het oude Seppe? Ligt een goed eind uit de buurt. De Kooi bij Den Helder dan? Voor veel klanten ook veel te ver weg. Hetzelfde geldt voor vliegveld Eelde. Blijft weinig over voor de kleine luchtvaart. Jammer dat de politiek dit aspect van vliegveld Lelystad geheel over het hoofd heeft gezien, of gewoon heeft genegeerd.

Persoonlijk ben ik van mening dat de combinatie, groot- en klein verkeer door elkaar heen, onwenselijk is. Met de toename van groot vliegverkeer op Lelystad zal de kleine luchtvaart aldaar verdwijnen. Opvallend is de stilte uit de General Aviation sector zelf, ik zou graag willen weten wat hun plannen zijn voor de toekomst. Nogmaals, waar gaan die vliegscholen straks heen?

Paul Grove
[email protected]

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

21-12-22, 11:12
02-08-21, 08:08
23-11-20, 10:11
23-11-20, 10:11
16-07-20, 12:07
24-06-19, 02:06
Herman Mateboer
01-06-19, 09:06
21-05-19, 12:05
06-05-19, 12:05
29-04-19, 09:04
25-04-19, 09:04
23-11-18, 03:11
Herman Mateboer
20-11-18, 10:11
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen