MILAAN - Air Italy trekt zich niets aan van de kritiek van de drie grote Amerikaanse maatschappijen en gaat door met haar expansie in Noord-Amerika. De maatschappij wil volgend jaar zeker twee nieuwe trans-Atlantische routes vanuit Italië openen.
Dat heeft operationeel directeur Rossen Dimitrov aan Flight Global laten weten. Hij wil nog niet zeggen om welke bestemmingen het exact gaat.
Air Italy verbindt Milaan al met vier steden in de Verenigde Staten: Los Angeles, Miami, New York en San Francisco. Deze week opende de maatschappij bovendien haar eerste lijndienst naar Canada (Toronto).
Kritiek
De grote drie Amerikaanse maatschappijen Delta, American en United zijn fel tegen deze uitbreiding van Air Italy. Zij vinden dat Qatar Airways, dat voor 49 procent aandeelhouder is van Air Italy, zich daarmee niet aan de afspraken over eerlijke concurrentie houdt.
Op verzoek van Delta, United en American sloot de Amerikaanse regering vorig jaar een akkoord met de ‘gesubsidieerde’ Golfmaatschappijen (de ME3), waarin zij beloofd zouden hebben om geen nieuwe routes tussen Europa en de VS te openen.
Dit akkoord werd door de drie Amerikaanse maatschappijen als een overwinning binnengehaald, maar al vrij gauw daarna kwam er harde kritiek. Qatar Airways zou zich niet aan de afspraken houden door miljoenen te investeren in het voorheen kleine Air Italy.
Doug Parker, de CEO van American Airlines, sprak zelfs over valsspelen. Vervolgens ging ook de Amerikaanse politiek zich ermee bemoeien en beloofde Mike Pompeo, de minister van Buitenlandse Zaken, om de activiteiten van Air Italy kritisch onder de loep te nemen.
Op niets gebaseerd
Dimotrov, de operationeel directeur van Air Italy, vindt de beschuldigingen op niets gebaseerd. Hij benadrukt dat zijn maatschappij geen codeshare-overeenkomst met Qatar Airways heeft op vluchten van en naar Noord-Amerika.
“Wij zijn een Europese maatschappij die aan alle regelgeving voldoet. Laat ze maar met bewijs voor hun beschuldigingen komen”, aldus Dimitrov, die eraan toevoegt dat hij nog altijd openstaat voor een samenwerking met de Amerikaanse airlines.