Het topoverleg tussen Nederland, de Europese Commissie en de Verenigde Staten in Brussel maandag - over de krimp van Schiphol en mogelijke vergeldingsmaatregelen - heeft nog niet tot een oplossing geleid. Er wordt later verder gepraat.
KLM-CEO Marjan Rintel zei dinsdag op een IATA-bijeenkomst in Amsterdam, waar Luchtvaartnieuws bij is, dat er de komende maanden meer gesprekken tussen de EU en de VS zullen volgen om over de kwestie te praten. Ze benadrukte nogmaals dat het gevaar bestaat voor tegenmaatregelen.
Directeur-generaal Magda Kopczynska van DG MOVE, het onderdeel van de Europese Commissie dat over mobiliteit en vervoer gaat, stelde tijdens de IATA-bijeenkomst te begrijpen wat de Nederlandse overheid wil, maar ook de zorgen van de VS serieus te nemen. “Het is onze rol om te controleren om wat Nederland heeft besloten volgens de regels is gegaan.”
Vergelding
Volgens de Amerikaanse regering zijn de krimpplannen van het kabinet een schending van het luchtvaartverdrag tussen de VS en de EU. JetBlue moet door die krimp eind maart haar lijndiensten naar Schiphol staken, en andere Amerikaanse maatschappijen zoals Delta moeten slots inleveren.
Anderhalve week geleden gaf de Amerikaanse staatssecretaris van luchtvaart aan dat ze daarom vergeldingsmaatregelen overweegt. Maar ze wilde eerst nog met Nederland in overleg. Als dat tot niets leidt, dan moet KLM mogelijk een deel van de vluchten naar de VS schrappen.