Schiphol: onderzoek naar luchthaventarieven is 1 maart af

22 november 2010 - 1:00
NOORDWIJK - Consultantfirma’s BCG en McKinsey zijn vorige week begonnen aan het onderzoek naar de effecten van een eventuele wijziging van de tariefstructuur van luchthaven Schiphol op de positie van de mainport en alles wat daarmee samen hangt. Dat liet Schiphol-topman Jos Nijhuis maandag (22 november) weten bij het jaarlijkse symposium van de Dutch Aviation Group in Noordwijk.


Volgens Nijhuis is het onderzoek op 1 maart af. Dan heeft Schiphol nog een maand de tijd om het rapport te bestuderen. Op 1 april begint een nieuwe consultatieronde met de klanten van de luchthaven, waarbij het onderzoek als uitgangspunt zal dienen. “Mocht een structuurwijziging doorgaan, dan wordt dat per 1 november”, verduidelijkte Nijhuis.

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers maakte luchthavenbedrijf Schiphol bekend dat het de tarieven die het rekent aan de luchtvaartmaatschappijen voortaan op een andere manier wil berekenen. Transferpassagiers zouden daardoor duurder uit zijn, bestemmingsverkeer juist goedkoper. KLM, de grootste klant van Schiphol, was daar boos over. Voor KLM zou de luchthaven duurder worden. Dat komt vooral doordat Schiphol de kosten van een speciaal ontwikkeld bagagesysteem doorberekent.

Om de zaak niet te laten escaleren is besloten eerst een onafhankelijk onderzoek te doen naar de effecten van zo’n structuurwijziging, een gezamenlijke opdracht van KLM en Schiphol. Volgens Nijhuis zijn de bureaus die het gaan doen ook samen uitgezocht.

De belangrijkste conclusie die uit het onderzoek moet rollen is volgens Nijhuis wat een structuurwijziging betekent voor de mainport Schiphol. “Het moet ook duidelijkheid geven over de kosten en over hoe die toegerekend moeten worden.” Ook andere luchtvaartmaatschappijen, zoals prijsvechter easyJet, worden bij het onderzoek betrokken.

Nijhuis kan zich vinden in de woorden van KLM-baas Peter Hartman, die eerder zei dat het onderzoek nuttig is zodat partijen elkaar ‘niet langer bestoken met argumenten waarvan ze niet weten of ze kloppen’. “We hadden te weinig begrip voor elkaars positie”, aldus Nijhuis.






(c) ANP
Copyright Reismedia BV 2025 - Cookieinstellingen