IVW: training piloten microlightvliegtuigen blijft achter

13 juli 2007 - 2:00
DEN HAAG - Er blijkt nogal wat te schorten aan training van piloten van microlightvliegtuigen met een startgewicht tot 450 kilo en motorzweefvliegtuigen. In deze categorie zijn bovendien meer doden en gewonden te betreuren dan in de rest van de luchtvaart. Dat concludeert de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) in het Jaarbericht 2006. De training van de piloten houdt volgens de IVW geen gelijke tred met de technologische ontwikkeling.

Terwijl microlights steeds sneller en verder vliegen, heeft de groep onvoldoende operationele expertise. De eisen aan het praktische deel van de opleiding dienen volgens de inspectie te worden aangescherpt. Ook neemt een aantal vliegers onvoldoende eigen verantwoordelijkheid, aldus de IVW.

Na een kort onderzoek in 2006 is gebleken dat het onderhoud en de technische administratie van microlichte vliegtuigen niet altijd in orde is. Daardoor kunnen belangrijke onderhoudsaanwijzingen van de luchtvaartautoriteiten en de fabrikanten onbedoeld gemist worden.

De inspectie heeft er daarom bij de vliegverenigingen op aangedrongen een meer prominentere rol te spelen bij het bevorderen van de vliegveiligheidscultuur. “Vliegverenigingen kunnen ook een rol spelen bij het aangeven van misstanden. In 2006 is er samen met de vertegenwoordigers van de sector hard gewerkt aan verbeteringen”, zo stelt de IVW.

Van onze redactie


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Schiphol Airside pier
26-09-2024, 18:03
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen