Russische mastodont bergt Nederlandse Cougar in Afghanistan (video)

24 december 2009 - 1:00
KABUL - Een Russische helikopter van het type Mi-26 heeft in Afghanistan een Nederlandse Cougar-helikoper geborgen. De Cougar was eerder gestrand in het zuiden van het land, nadat het toestel vanaf de grond was beschoten. Volgens het Ierse nieuwsmedium RT is de ingezette Mi-26 - bijnaam ‘Halo’ - eigendom van de Russische maatschappij Vertical-T.


De Cougar is hangend aan kabels onder de Mi-26 overgevlogen naar de Nederlandse basis in Kandahar. Defensie stuurde in september vijf Cougars naar Afghanistan om de Chinooks die daar gestationeerd waren, af te lossen.

Halo’s worden vaker ingezet om militaire helikopter in Afghanistan te bergen. Zo kwamen de toestellen dit jaar al verschillende keren in actie om gestrande Amerikaanse Chinooks uit een benarde positie te bevrijden.

De Mi-26 is de grootste en krachtigste helikopter ter wereld. Behalve voor het vervoer van extreem zware lasten, wordt het toestel ook ingezet voor troepenvervoer. In de Halo kunnen tot ongeveer honderd personen worden meegenomen.

Klik voor videobeelden van het transport.

Van onze redactie





Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Schiphol Airside pier
26-09-2024, 18:03
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen