Jaap de Wit: Zie ginds komt het vliegtuig uit Spanje weer aan

8 december 2008

U verwacht natuurlijk van mij in de slipstream van het Sinterklaasfeest een column op rijm. Helaas, na een uitbundig gevierde Sinterklaas moet ik u bekennen dat mijn dichtader volledig is dichtgeslibd. Bovendien hebben de op pakjesavond verstrekte versnaperingen het cholesterolgehalte verder in de verkeerde richting geduwd. Dus u zult het met de volgende onberijmde tekst moeten doen.

Over ‘slipstream’ gesproken, heeft u zich wel eens gerealiseerd dat de goedheiligman blijkbaar nog nooit van zijn leven van een vliegtuig heeft gehoord? De indruk wordt natuurlijk gewekt, dat de arme man jaarlijks de reis tussen Spanje en Nederland vice versa per stoomboot aflegt. U begrijpt natuurlijk net zo goed als ik, dat hij alleen het laatste stukje van zijn reis naar Nederland per stoomboot aflegt, anders zou hij tussen zijn opeenvolgende verjaardagen alleen maar aan het reizen zijn tussen Spanje en Nederland.

Het lijkt er bovendien steeds meer op dat Sinterklaas dat laatste stukje per stoomboot louter en alleen aflegt om een milieuvriendelijke indruk te maken. Ik geef u op een briefje, dat hij pas overstapt op die stoomboot zodra hij buitengaats de sluizen van IJmuiden in zicht krijgt. Voor het grootste deel van de reis vanuit Spanje kiest hij natuurlijk een modern schip met van die ongelooflijk smerige scheepsdieselolie. De schadelijke emissies die bij de verbranding van dat spul vrij komen, raken echt kant noch wal. Dat gegeven scoort echter politiek iets minder sterk dan het thema luchtvaartemissies. Toch denk ik dat politieke actie hier interessant kan zijn, mede gelet op de beeldbepalende rol van Sinterklaas.

Geen politieke partij kan immers nog ontkennen dat de vervoerwijzekeuze van de Sint in het langeafstandsvervoer zeer dubieus is vanuit milieuoogpunt. Wie durft de politieke moed op te brengen en de koe bij de horens te vatten door een motie in te dienen, waarin de minister van V&W in nauwe samenwerking met zijn collega van VROM wordt uitgenodigd om de goede Sint voortaan jaarlijks om milieuredenen per vliegtuig te laten arriveren in plaats van per boot. Daarbij kan de minister van Jeugd en Gezin dan gelijk worden uitgenodigd om in het gratis schoolboekenpakket een herziene bundel Sinterklaasliederen op te nemen met het aangepaste Sinterklaaslied: “Zie ginds komt het vliegtuig uit Spanje weer aan. Het brengt ons Sint Nicolaas, ik zie hem al staan.” Dat laatste kan natuurlijk niet, maar het cabinepersoneel zal hem dat wel duidelijk maken. Tot vervelens toe zal hij bij zijn volgende bezoeken aan Nederland erop gewezen worden dat hij net als de andere reizigers moet blijven zitten zolang het licht ‘riemen vast’ niet is gedoofd.

Elders zijn ook nog wat aanpassingen in dit Sinterklaaslied nodig, als we Sinterklaas zover kunnen krijgen om het schip in te ruilen voor het vliegtuig. De veiligheidsregels in de luchtvaart laten nu eenmaal echt niet toe, dat zijn paard het dek op en neer huppelt. Omdat het paardenvervoer een specialiteit van de KLM is, heb ik er het volste vertrouwen in dat hiervoor tijdig een aangepaste tekst beschikbaar komt.

Hebt u zich trouwens gerealiseerd dat we met de aangepaste vervoerwijzekeuze van de Goedheiligman twee vliegen in één klap slaan. Niet alleen het milieu is hierbij gebaat, maar Sinterklaas spaart ook nog eens ongelooflijk veel reistijd uit. Wellicht dat daardoor komend jaar eindelijk weer eens cadeautjes uit de zak komen, waarover is nagedacht, in plaats van die onduidelijke pakjes die ook dit jaar allemaal op het laatste moment nog snel even via internet zijn besteld.

Over één probleem moeten we met zijn allen bijtijds wel even goed nadenken. Stel dat dit kabinet met de nodige politieke druk via de daarvoor geëigende diplomatieke kanalen van het Vaticaan gedaan krijgt, dat Sinterklaas voortaan om milieuredenen het vliegtuig neemt naar Nederland. Stel je dan eens even het volgende voor: de vliegtuigdeur zwaait open, bovenaan de trap staat een wuivende Sinterklaas, de Zwarte Pieten glijden langs de leuning alvast naar beneden. Onder aan de trap staat het Comité van Ontvangst. Nijhuis, de nieuwe CEO van Schiphol, stapt naar voren met een centenbak in zijn hand en spreekt de volgende woorden: “hartelijk welkom Sinterklaas, de tickettaks alstublieft.”

Als we niet uitkijken, zitten we allemaal diezelfde dag nog op de retourvlucht naar Spanje samen met Sinterklaas: hij in de business klas, wij in die bekende zak in de belly. Mocht u ook onder die omstandigheden toch nog willen denken aan een leuk cadeautje, de website van Airneth staat het hele jaar door vol met verrassende teksten en surprises.

Jaap de Wit
Directeur Airneth
www.airneth.nl

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

21-12-22, 11:12
02-08-21, 08:08
23-11-20, 10:11
23-11-20, 10:11
16-07-20, 12:07
24-06-19, 02:06
Herman Mateboer
01-06-19, 09:06
21-05-19, 12:05
06-05-19, 12:05
29-04-19, 09:04
25-04-19, 09:04
23-11-18, 03:11
Herman Mateboer
20-11-18, 10:11
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen