Passagiers vallen flauw in KLM 777

27 november 2003 - 1:00
SCHIPHOL - Een mysterieuze oorzaak velt dagelijks luchtreizigers in de splinternieuwe Boeings 777, die de KLM nog geen twee weken geleden in gebruik heeft genomen. Inmiddels is bekend dat totaal al zeker zeven passagiers in de nieuwste vlootaanwinst van de KLM zijn flauwgevallen. De KLM-directie, die dat heeft bevestigd, heeft Boeing inmiddels gealarmeerd en is ook zelf begonnen met een onderzoek.

Luchtvaartredacteur Arnold Burlage noemt vanochtend in De Telegraaf als een van de mogelijke oorzaken van de problemen een te gebrekkige zuurstoftoevoer. De dosering wordt strikt voorgeschreven, omdat daarmee ook uiteindelijk de totale brandstofkosten worden bepaald. Het zou dus een kostenbesparingskwestie kunnen zijn, suggereert de krant

Raadsel
„De oorzaak is voorlopig een raadsel”, aldus KLM-directiewoordvoerder Hugo Baas. De luchtvaartmaatschappij houdt het toestel niet aan de grond, maar heeft wel aan alle pursers op zowel het nieuwe, als op andere type toestellen, gevraagd het aantal flauwgevallen passagiers te turven.

Baas noemt als een van de mogelijkheden problemen met de verwarming in het nieuwe toestel, die wel gemakkelijk hoger kan worden gezet, maar die slechts langzaam reageert op instructies naar lagere temperaturen.

Het is onbegrijpelijk dat de Boeing-vliegtuigfabriek toestellen met dat soort storingen aflevert. Passagiers moeten nu vaak tijdens de vlucht temperaturen van tot ruim 27 graden verwerken, volgens de KLM.

De problemen doen zich voor op de routes naar Kaapstad en Toronto, waar de eerste Boeings 777 van de KLM inmiddels zijn ingezet. De KLM beschikt inmiddels over twee van die toestellen, de volgende twee van de in totaal 10 bestelde Boeings “Triple Seven” worden nog dit jaar afgeleverd.

Ongeveer tien jaar geleden hebben soortgelijke problemen bij de passagiers zich ook voorgedaan toen de nieuwe MD11-toestellen van McDonnell Douglas bij de KLM in gebruik werden genomen. De oorzaak bleek toen met name te zitten in een te geringe zuurstoftoevoer. Extra zuurstof, die ook de brandstofkosten doet stijgen, bleek toen de problemen direct op te lossen.

De KLM-woordvoerder zei gisteren dat ook rekening wordt gehouden met vermoeidheid van passagiers. „Op de verbinding naar Toronto reizen bijvoorbeeld via Schiphol in één ruk passagiers vanuit New Delhi. De effecten die daarbij kunnen optreden, zijn ook niet gering”, aldus de KLM-official, die zei dat het nog wel enkele weken kan duren voor de werkelijke oorzaak van het flauwvallen van luchtreizigers is vastgesteld.
Copyright Reismedia BV 2025 - Cookieinstellingen