KEULEN - De Nederlandse astronaut André Kuipers gaat later dan gepland de ruimte in. Zijn Russische raket zou eind november worden gelanceerd, maar dat wordt op zijn vroegst half december. Een exacte datum is nog niet bekend. Dat heeft een betrouwbare bron binnen de Europese ruimtevaartorganisatie ESA maandag laten weten.
De directeur van de ESA-afdeling voor bemande ruimtevaart, de Duitse oud-astronaut Thomas Reiter, nuanceert het bericht. "We verwachten absoluut dat de lancering wordt uitgesteld, dat zou geen verrassing zijn, maar we weten het nog niet zeker. We weten ook niet of het gaat om dagen, weken of maanden", stelt Reiter in een reactie.
Rusland houdt voorlopig zijn raketten aan de grond, omdat de laatste tijd enkele lanceringen zijn mislukt. Zo verging eind augustus een onbemand vrachtschip. De oorzaak daarvan is nog niet opgehelderd.
De Russen willen pas weer mensen in een baan om de aarde brengen, wanneer ze twee onbemande raketten met succes hebben gelanceerd. Daarna staat eerst de terugkeer van drie ISS-bemanningsleden gepland, gevolgd door de lancering van drie nieuwe bewoners. Dan is het de beurt aan Kuipers. Die blijft een half jaar aan boord van het ISS.
Foto: ESA
Missie Kuipers heet PromISSe
De ruimtemissie van Kuipers heeft sinds maandag een officiële naam: PromISSe. Kuipers zelf heeft de benaming onthuld op een perspresentatie in het Europese Astronautencentrum in Keulen.
De naam PromISSe is bedacht door de Nederlander Wim Holwerda (61). Hij verwijst naar de belofte (promise) van de ruimtevaart voor de mensheid, met de naam van het internationale ruimtestation ISS in hoofdletters. PromISSe is ook een afkorting voor Programme for Research in Orbit Maximising the Inspiration from the Space Station for Europe (programma voor onderzoek in een baan rond de aarde, dat het meeste haalt uit de inspiratie van het ruimtestation voor Europa).
Foto: ESA
De Nederlandse begint aan zijn tweede ruimtereis. Kuiper was in april 2004 anderhalve week in de ruimte. Die missie heette Delta. De naam verwees niet alleen naar het Nederlandse rivierenlandschap, maar stond ook voor Dutch Expedition for Life science, Technology and Atmospheric research (Nederlandse expeditie voor levenswetenschappen, technologie en atmosferisch onderzoek).
(c) Reismedia / ANP