David van Vliet: Horrorlanding

9 oktober 2017

“Vliegtuigspotter filmt horrorlanding op Düsseldorf Airport", zo kopte het AD vorige week bij de video van een Airbus A380 die een avontuurlijke landing maakte op Düsseldorf tijdens een herfststorm. 

De landing zelf zag er eigenlijk vrij normaal uit, totdat de wielen aan de grond gezet waren. Toen werd de enorme Airbus van links naar rechts geslingerd alsof het niets was. We hebben het hier over een vliegtuig dat tijdens de landing ruim 300 ton weegt…

Al snel werd gemeld hoe ervaren de piloot geweest moest zijn, en hoe bij de desbetreffende maatschappij de vliegers getraind worden op dit soort situaties.

Tijdens de vliegopleiding leren we het cockpitgezegde dat elke landing waar je van weg loopt en waarbij het vliegtuig niet beschadigd raakt een goede landing was. Zodoende was het eind goed, al goed in Düsseldorf en de betreffende bemanning was weer een ervaring rijker. Wellicht met wat nieuwe grijze haren erbij. Hoogstwaarschijnlijk dacht de crew, vlak voordat die in het hotel in slaap dommelde, nog even aan de landing, en hoe die er op video uit zou zien. Stel dat er iemand stond te filmen…

Kunst
Het landen tijdens stormachtige windsnelheden is een kunst apart. We landen altijd tegen de wind in, voor zover mogelijk. Soms komt het voor dat de wind letterlijk uit een andere hoek komt ten opzichte van de landingsbaan. Zijwind is wellicht de meest interessante vorm voor piloten, en binnen het gilde onderscheiden de top guns zich van de wingman-collega's, al zullen ze dat, bescheiden en verlegen (kuch) als deze beroepsgroep is nooit toegeven.

Er zijn verschillende technieken om in een zijwind te landen, en ik zal er niet teveel op ingaan. Soms doe je landingen in zijwind waar je medelijden hebt met het landingsgestel, andere keren kust het wiel aan de windzijde de grond zo zacht, dat je er kippenvel van krijgt, zelfs als je zelf niet achter de knuppel zit.

Wel zijn er een aantal wetten van de vliegkunst waar je jezelf maar beter aan kunt houden. De vliegtuigbouwer geeft een maximale zijwindwaarde bij elk type vliegtuig. Dat is vaak de maximaal gedemonstreerde zijwind. Oftewel: een testpiloot heeft het vliegtuig met die zijwind geland. Dat wil niet zeggen dat piloten het vliegtuig niet kunnen landen als de zijwind groter is, of dat het vliegtuig niet in staat is te landen met meer zijwind, maar je begeeft jezelf op onbekend terrein, en mocht er iets fout gaan, dan zijn de spreekwoordelijke rapen gaar. Tegenwoordig draait alles in de luchtvaart om aansprakelijkheid en zijn er weinig vliegers die zich hieraan zullen branden. Je volgt de literatuur tot de letter. CYA is de afkorting die we er ook voor gebruiken. Cover Your... en de rest mag u zelf invullen.

Alle zeilen bijzetten
Windstoten zijn een apart verhaal. Je kan windstoten hebben boven de maximaal gedemonstreerde zijwindwaarde en nog steeds landen, voor zover je dat verstandig lijkt. Windstoten waren heel waarschijnlijk de reden dat de A380 in die video zo heen en weer ging. Het is iets waar een vlieger rekening mee houdt, maar je weet niet in hoeverre het de landing gaat beïnvloeden. Met een groot vliegtuig zoals de A380 is er ook een moment waar er geen weg meer terug is. Zodra je de wielen neerzet, kun je nog wel een doorstart maken. Dat heet een 'balked landing', maar zodra de lift van de vleugels weg is (nadat de spoilers op de vleugels vol uitklappen, en de motoren in z'n achteruit zijn gezet), is een doorstart niet meer mogelijk. Als er dan een paar goede windstoten de enorme staart van die walvis torpederen, dan moeten voorin alle zeilen worden bijgezet om de boel op de baan te houden.

En ja, daarvoor zitten wij als piloten dus voorin. Om al die scenario's van tevoren te bespreken, en uiteindelijk een afweging te maken of we wel of niet de nadering inzetten, een tijdje boven het vliegveld cirkelen, of uiteindelijk een doorstart maken. Soms is de beste landing de landing die je maakt op het vliegveld wat niet de eindbestemming is.

Daarmee zeg ik niet dat de collega's in Düsseldorf misschien niet hadden moeten landen in Düsseldorf die dag, op dat moment. De beste stuurlui staan vaak aan wal. Een horrorlanding was het zeker niet. Uiteindelijk was het gewoon een goede landing, en eentje waar je later nog eens aan terugdenkt.

David van Vliet
[email protected]

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

21-12-22, 11:12
02-08-21, 08:08
23-11-20, 10:11
23-11-20, 10:11
16-07-20, 12:07
24-06-19, 02:06
Herman Mateboer
01-06-19, 09:06
21-05-19, 12:05
06-05-19, 12:05
29-04-19, 09:04
25-04-19, 09:04
23-11-18, 03:11
Herman Mateboer
20-11-18, 10:11
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen