SCHIPHOL - KLM kan doorgaan met het uitvoeren van verre vluchten, nu er een uitzondering wordt gemaakt voor bemanningen in het aangescherpte testregime. De luchtvaartmaatschappij heeft met het RIVM een alternatief ontwikkeld.
Sinds dit weekend moeten reizigers die naar Nederland vliegen niet alleen een negatieve PCR-testuitslag bij zich hebben, maar ook voor vertrek in het buitenland een antigeentest ondergaan. Daarnaast mogen er geen reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika naar Nederland vliegen. Wel mogen naar die zogeheten hoogrisicogebieden vrachtvluchten worden uitgevoerd.
KLM waarschuwde afgelopen week dat het alle verre vluchten zou moeten staken als er geen uitzondering zou komen voor de bemanning. Minister Cora van Nieuwenhuizen zei donderdag in de Tweede Kamer vooralsnog vast te willen houden aan de verplichte antigeentest voor bemanningen, maar open te staan voor een alternatief waar het OMT en RIVM achter staan. Nu KLM met een goed alternatief is gekomen kan er toch intercontinentaal gevlogen worden.
"We hebben na constructief overleg met het RIVM een veilig alternatief testprotocol gevonden voor crews die de luchthaven verlaten in landen die niet op de lijst van zogenaamde veilige landen staan", aldus KLM in een verklaring. "Dit behelst een alternatief waarbij onder andere de antigeentest voor deze crew op Schiphol voor vertrek en na terugkeer zal worden ingeregeld. Daarnaast zijn er lokale veiligheidsrichtlijnen op de bestemmingen. De overheid heeft aangegeven dat dit protocol voldoet aan de voorwaarden."
Wereldwijd zijn luchtvaartbemanningen, aangemerkt als essentiële werknemers, onder het ICAO-raamwerk in de zogenaamde CART-richtlijnen uitgezonderd van bepaalde maatregelen die voor passagiers gelden.
Woordvoerster Ingrid Brama van cabinebond VNC laat in een reactie aan dit medium weten dat het besluit voor de crew een grote opluchting is. "We krijgen veel goede reacties van onze leden", aldus Brama.